„Peste jumătate dintre românii din străinătate iau în considerare în mod foarte serios revenirea acasă” – declarația ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat că mai mult de jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate au în vedere și posibilitatea de se întoarce în țară și, de aceea, este importantă politica de reinserție socială și pe piața muncii, informează Agerpres.

„Peste jumătate din concetățenii noștri iau în considerare în mod foarte serios revenirea acasă”, a spus Păstârnac, subliniind că reinserția socială și pe piața muncii a acestora reprezintă un capitol important al campaniei ”Informare acasă! Siguranță în lume!”, lansată și derulată în parteneriat cu MAI, MAE și MMJS.

Andreea Păstârnac a arătat că echipa mixtă formată din reprezentanții celor trei ministere caută soluții la probleme cu care se confruntă românii din străinătate, în special privind traficul de persoane și munca ilegală.

Aflată la Suceava, astăzi, joi 11 august, Păstârnac a declarat:

„Una din concluziile majore ale acestor acțiuni susținute a fost faptul că este necesar să începem campaniile de informare și de prevenție cât mai aproape de cetățenii care aleg să plece, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, să muncească în UE, cu precădere”, a spus aceasta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit lui Păstârnac, în prezent, țara noastră are trei comunități mari de români, respectiv Italia — 1,3 milioane persoane, Spania — 1,17 milioane și în Marea Britanie, fără a se avansa o cifră, estimându-se totuși câteva sute de mii, care sunt ”pe o piață de muncă fluctuantă” și, de obicei, aceste persoane ajung ”în situații de risc”, în condițiile în care de multe ori apelează la intermediari care nu respectă întotdeauna legislația în vigoare.