Piloții unui avion au adormit în timpul zborului și au ratat aterizarea. Nu este primul caz în acest an

Un avion al companiei Ethiopian Airlines, ce opera un zbor pe ruta Khartoum (Sudan) către Addis Abeba (Etiopia), a ratat aterizarea la destinație luni, 15 august 2022, după ce piloții ar fi adormit în timpul zborului, relatează CNN.

Conform datelor obținute de Aviation Herald, un site care publică rapoarte despre incidente și accidente din aviația comercială, aeronava se afla pe pilot automat, la 11.000 de metri deasupra Aeroportul Internațional Addis Abeba, când ar fi trebuit să înceapă coborârea spre pista de aterizare.

Avionul a continuat să zboare la aceeași altitudine însă, iar turnul de control nu a reușit nicicum să ia legătura cu piloții. Din fericire, o alarmă a fost declanșată la bordul avionului, după ce a depășit pista, iar aeronava a început apoi să coboare și a aterizat în siguranță, dar cu o întârziere de 25 de minute.

„Oboseala piloților nu este nimic nou și continuă să reprezinte una dintre cele mai importante amenințări la adresa siguranței aeriene la nivel internațional”, a scris pe Twitter Alex Macheras, analist în domeniul aviației, care crede că piloții dormeau în acel moment.

În urmă cu numai câteva luni, mai exact la data de 30 aprilie 2022, alți doi piloți au adormit la bordul unui avion cu aproape 250 de pasageri la bord, care a decolat de pe aeroportul John F. Kennedy și urma să aterizeze la Roma, informează publicația americană ABC7.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Investigațiile făcute ulterior au arătat că, în timp ce co-pilotul dormea în pauza de somn, căpitanul a adormit și el, iar controlorii de trafic aerian nu au reușit să mai intre în contact cu ei timp de 10 minute.

Avionul se afla în acel moment deasupra Franței, iar autoritățile franceze, de teama unui incident terorist, au pregătit avioane de luptă pentru a intercepta avionul. Din fericire, piloții au răspuns în cele din urmă și totul a revenit la normal.