Scuterul, radioul, ochelarii și alte invenții italiene

Italia a fost locul unde creativitatea a fost tot timpul dublată de dorința de a împinge limitele cunoașterii umane. Știință, arte, tehnologie, toate sunt domenii în care Italia a dat umanității invenții care au schimbat profund felul în care trăim astăzi.

Opera, baletul, simfonia, dar și elicopterul, energia nucleară, telefonul și radioul sunt invenții italiene. Cele mai vechi bănci din lume care încă operează sunt în Italia. Bursa ca instituție a fost imaginată de un italian.

Espresso este o cafea concentrată, cu o aromă intensă, pregătită sub presiune într-un aparat special numit espressor. A fost preparată pentru prima dată în Italia, iar numele provine de la timpul rapid de pregătire.

Pe suprafața unui espresso, se formează o spumă groasă, de culoarea alunii, denumită cremă. Cu cât cafeaua este mai comprimată, cu atât aroma este mai puternică, mai complexă. Aceasta este produsă prin emulsionarea uleiurilor din cafeaua măcinată într-un coloid, care nu apare în alte metode de preparare a cafelei. Cafeaua espresso conține cu 18% mai puțină cofeină.

Primul aparat de preparat espresso a fost construit și brevetat în anul 1884 de către italianul Angelo Moriondo din Torino.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pizza se presupune că își are originea în Italia, mai precis provenind din Napoli. Este o pâine plată, de obicei rotundă, acoperită cu sos de roșii și brânză, plus alte topping-uri opționale, preparată la cuptor.
Pissa este un termen latin, apărut în secolul IX, care înseamnă “pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de “pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.

Totuși, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan.

Radio a fost la origine o metodă de transmitere a sunetelor prin unde radio, care prin natura lor sunt unde electromagnetice. Tot „radio” se mai numește și aparatul receptor corespunzător.

Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Gugliemo Marconi, un inventator italian care activa în Anglia.

Barometrul este un instrument de măsură a presiunii atmosferice. A fost inventat de fizicianul italian Evangelista Torricelli în anul 1643.

Ochelarii. Naturalistul și fizicianul italian Salvino degli Armati (1245 – 1317), a făcut multe experimentări legate de refractarea luminii. Deoarece avea probleme cu vederea, a căutat un remediu personal. În 1280, el și Alessandro da Spina, un călugar dominican de la Mănăstirea Sf. Ecaterina din Pisa, au găsit un mod de a mări obiectele folosind două bucăți de sticlă cu o anumită grosime și curbură. A avut ideea de a fixa lentilele pe rama de lemn ce stătea pe nas (ochelari fără brațe), iar istoria îl consemnează pe el ca fiind inventatorul ochelarilor.

Scuterul. „Sembra una vespa!” (seamănă cu o viespe), a exclamat președintele Piaggio în aprilie 1946, când a văzut prototipul scuterului desenat de inginerii săi. Și așa i-a rămas numele: Vespa. Un vehicul care doar ca principiu dinamic seamănă cu o motocicletă, altminteri mult mai economic, mai stilat și mai manevrabil. În paralel, la doar câteva luni, o companie rivală, Innocenti, patenta modelul Lambretta. Cele două modele aveau să definească stilul de viață și suculența italiană de atunci înainte. Învingătoare pe termen lung a fost Vespa, însă ambele modele rămân iconice pentru designul și igineria italiene.

Distribuie acest articol