O plajă din Italia inclusă în lista celor mai poluate plaje ale Mării Mediterane.

Plajele din jurul orașului Rosignano Solvay, sudul Toscanei, în provincia Livorno, ademenesc turiștii de zeci de ani de zile. Dar aceste întinderi frumoase de nisip de un alb strălucitor de-a lungul mării ascund un secret întunecat, despre care foarte puțini dintre cei care își petrec vacanțele în acest loc sunt conștienți. Nisipul alb de aici nu este natural. Potrivit celor de la amusingplanet.com care citează mai multe publicații italiene, culoarea neobișnuită a nisipului este rezultatul deșeurilor chimice, iar sursa se află chiar lângă plajă.

Complexul industrial chimic Solvay este o companie belgiană fondată în 1864 de către industriașul și politicianul Ernest Solvay. Firma a venit în Italia în 1912 unde și-a deschis prima uzină. Într-un timp scurt, în jurul fabricii Solvay se naște un întreg oraș numit Rosignano Solvay.

Uzina chimică Solvay, localizată în Rosignano Solvay, Italia, produce o multitudine de compuşi chimici precum carbonatul de sodiu, bicarbonatul peroxidul de hidrogen, cloritina. Însă, cele mai fabricate sunt carbonatul de sodiu şi soda calcinată, obţinută în urma clocotirii dioxidului de carbon în interiorul unei soluţii realizate din apă sărată şi amoniac, proces cunoscut sub denumirea de Procesul Solvay, care a fost inventat de către Ernest Solvay , iar acum această metodă este folosită în întreaga lume.

Acest proces lasă în urmă o mixtură de clorură de calciu şi calcar ca produse secundare, pe care compania le aruncă, repetat, în apa mării, iar consecinţa este vizibilă: apa capătă o culoare albă care oferă un aspect strălucitor nemaiîntîlnit, dar care este, de fapt, doar o iluzie.

Alături de aceşti compuşi se regăsesc şi substanţe toxice, precum mercurul, arsenicul, cromul, arsenicul şi plumbul, care sunt deosebit de periculoase în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit unui raport al Programului de Mediu al Naţiunilor Unite, această plajă este inclusă în lista celor mai poluate plaje ale Mării Mediterane.

Frecvența tumorilor și a mortalității premature, sub 65 de ani, sunt peste mediile regionale în această zonă.

Activiștii locali duc un război împotriva companiei multinaționale, însă interesele economice sunt prea mari iar birocrația prea complicată.