Planul guvernului italian pentru luna decembrie: 10 zile toată Italia va fi „zonă galbenă”

Guvernul Italiei are în plan un set de noi măsuri pentru luna decembrie care vor da posibilitate populației să își facă obișnuitele cumpărături înainte de sărbătorile Crăciunului și, în același timp, vor veni în ajutorul comercianților profund afectați de criza generată de pandemia de Covid-19, informează La Repubblica.

Planul guvernului este legat în mod cert de tendința curbei epidemiologice, iar datele sunt în prezent ușor încurajatoare. Autoritățile guvernamentale au în vedere o perioadă de 10 zile cu restricții lejere în luna decembrie, pentru a facilita „shoppingul” caracteristic perioadei de dinaintea Crăciunului. Practic toată Italia ar putea deveni „zonă galbenă”, dacă indicele Rt ar coborî sub valoarea de 1.(Rt reprezintă rata de transmitere a infecției și este practic unul dintre parametrii pe baza cărora se calculează capacitatea de extindere a pandemiei).

După data de 4 decembrie, când se va semna și publica noul Dpcm, va mai urma o săptămână de măsuri riguroase pentru a se încerca aducerea tuturor regiunilor sub indicele Rt 1, după care, pentru 10 zile, magazinele și activitățile comerciale vor fi deschise. În prezent, acestea sunt complet închise în regiunile considerate zone roșii, ceea ce reprezintă practic jumătate din teritoriul Italiei. De asemenea, nu este exclus ca în perioada celor 10 zile să fie deschise în toată Italia barurile și restaurantele, cu program până la ora 18:00.

Perioada care va urma după cele 10 zile „galbene”, adică cea cuprinsă între Ajunul Crăciunului și  Revelion, va fi caracterizată din nou de măsuri mai severe pentru a se evita ceea ce s-a întâmplat în perioada verii, când populația a circulat intens și s-au înregistrat apoi creșteri semnificative a numărului de cazuri noi de infecție.

„Nu vor fi prânzuri și cine cu mulți participanți și nici sărutări sau îmbrățișări. Am plăti asta cu prea multe decese în luna ianuarie” a declarat premierul Italiei, Giuseppe Conte. Ideea este că adunările în familie vor fi restrânse ca număr de participanți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu s-a făcut nimic public cu privire la circulația între regiuni, dar dacă întreaga Italie va deveni zonă galbenă, așa cum se prevede, această restricție ar fi în mod automat anulată.

În prezent următoarele regiuni sunt considerate zone roșii: Lombardia, Piemonte, Valle D’Aosta, Toscana, Abruzzo, Campania, Calabria și provincia Bolzano. Portoclaii: Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Liguria, Marche, Umbria, Puglia, Basilicata și Sicilia, iar galbene: Veneto, Trento, Lazio, Molise și Sardegna.

Distribuie acest articol