Poetul și diplomatul român Vasile Alecsandri, omagiat la Torino cu cinci evenimente de excepție

Miercuri, 26 octombrie 2022 au avut loc, la Torino, cinci evenimente de excepție, dedicate omagierii personalității poetului și diplomatului Vasile Alecsandri, a transmis Ambasada României în Italia.

Intitulată „Storie di un’amicizia politico-diplomatica che attraversa i secoli”(„Istoria unei prietenii politico-diplomatice, care a traversat secolele”), manifestarea complexă a fost organizată de către Consulatul General al României la Torino în contextul aniversării a 160 de ani de diplomație modernă și de Primăria orașului Torino, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană.

În prima parte a zilei, în Aula Magna a Rectoratului Universității de Studii din Torino s-a desfășurat ceremonia solemnă în cadrul căreia autoritățile prezente au adresat mesaje de deschidere.

Ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă manifestarea de astăzi, evocând rolul deosebit de important al turneului diplomatic efectuat de Alecsandri in 1859 pentru susținerea de către marile puteri a cauzei Unirii Principatelor Române.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Consulul general al României din Torino, Ioana Gheorghiaș a evidențiat faptul că buna reușită a evenimentului se datorează nu doar excelentelor relații consolidate de-a lungul anilor cu autoritățile locale și universitare, ci și participării active a comunității din teritoriu, care a pus la dispoziție propriile competențe în realizarea acestui proiect valoros, de promovare a identității culturale românești în orașul Torino și în regiunea Piemont.
Au mai luat cuvântul Maria Grazia Grippo, Președintele Consiliului Local Torino, Stefano Geuna, Rectorul Universității de Studii Torino și Cristina Savio, Președintele Circumscripției 1. Caracterul festiv a fost întregit de intonarea imnurilor naționale de către Cvartetul de coarde coordonat de maestrul Adrian Pînzaru.

Întreaga audiență s-a deplasat apoi către Via Po, unde a avut loc ceremonia de dezvelire a primei plăci și inaugurarea celei de-a doua dedicate marelui om de cultură și diplomat Vasile Alecsandri.

Partea a doua a zilei, îngrijită de Unitatea Arhivelor Diplomatice (UAD) din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe al României, a debutat prin inaugurarea expoziției dedicate diplomatului român, realizată în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Muzeul Mistral din Maillane și amplasată în curtea Rectoratului Universității de Studii din Torino. A urmat conferința „Activitatea lui Vasile Alecsandri în contextul aniversării a 160 de ani de diplomație modernă”.

Pe toată durata celebrărilor evocarea acelei epoci a a fost realizată și prin de prezența reprezentanților grupurilor istorice Militaria 1848-1945 și Historia Subalpina.
În cursul zilei de astăzi, 27 octombrie 2022, în marja aceluiași eveniment complex, are loc conferința “Scriitori români în arhivele diplomatice. Activitatea diplomatică a lui Vasile Alecsandri”, organizată de UAD și Catedra de Limbă și Literatura Română a Departamentului de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din Torino.