Politician din nordul Italiei acuzat de rasism: „Voi oferi gogoși gratuite doar copiilor italieni”

Inițiativa unui consilier de la Primăria din Mantova, Luca de Marchi, reprezentant al partidului de centru-dreapta Fratelli d’Italia, a stârnit un val de polemici în comunitatea politică și civilă din această țară. Politicianul a declarat referindu-se la o acțiune care va avea loc pe 15 februarie la Luna Park: „Vor fi gogoși gratuite numai pentru copiii italieni”. Georgia Meloni, președinta și fondatoarea partidului FdI a luat imediat poziție împotriva afirmației consilierului: „Să își retragă imediat cuvintele!”

Gogoșelele aromate („fritelle”, în italiană) sunt dulciuri specifice acestei perioade de carnaval la Mantova.

„Extracomunitarii au deja o grămadă de gratuități de la stat, la italieni mă voi gândi eu”, a declarat Luca de Marchi

Pe grupurile de socializare, De Marchi, care mai întâi a făcut parte din Lega, apoi a trecut la CasaPound pentru a ajunge în cele din urmă la FdI, a fost aspru criticat de opinia publică: „Câtă prostie și răutate!”, au scris utilizatorii, iar Georgia Meloni a replicat: „Să-și ceară scuze!”

Consilierul Luca de Marchi explică, conform cotidianului La Repubblica: „Hai să ne uităm la familiile extracomunitare și vom vedea că beneficiază de o grămadă de ajutoare și gratuități de la stat, în timp ce părinții italieni sunt nevoiți să renunțe la multe lucruri pentru copiii lor din cauza dificultăților financiare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Se notează o doză de rasism în cele susținute de politicianul italian? „Nu, absolut nu – spune acesta – nu este vorba de rasism, sunt doar niște priorități. În opinia mea ar trebui să fie ajutați mai întâi cetățenii italieni, indiferent dacă este vorba despre gogoșele, locuințe sau venitul de cetățenie. Voi cumpăra gogoși la Luna Park și bilete de intrare la jocuri pe banii mei și le voi distribui gratis copiilor italieni. Administrația municipală din Mantova garantează un număr mare de facilități pentru cetățenii din afara UE, așa că eu mă gândesc la cei italieni”.

Va fi nevoie de cartea de identitate pentru a primi gogoșele?

Luca De Marchi a specificat: „Nu am de gând să mă pun să fac pe-a jandarmul și să cer documentele de identitate. Vor fi dulciuri pentru toată lumea, dar ideea mea reprezintă doar un act curajos, provocator și cu scop de propagandă, așa cum se întâmplă în politică.”

Organizatorii și proprietarii parcului de distracții „Luna Park” din Mantova declară că nu au nimic de a face cu acțiunea dicriminatorie a politicianului italian. Din partea primăriei orașului nu s-a semnalat deocamdată nici o reacție, dar pe grupul „Sei di Mantova se” („Ești din Mantova dacă..”) și pe profilul lui De Marchi utilizatorii condamnă gestul acestuia scriind: „E prostie și răutate în ce spune consilierul”, „Rușine! Când vă veți da seama cât rău ne vor face asemenea gesturi, va fi poate prea târziu!”, ca apoi cineva să specifice: „copiii imigranților care merg la școală cu nepoții mei sunt mai itilieni decât mine”.