Posibilități de pensionare în Italia înainte de 67 de ani. Condiții de îndeplinit

- Conținut sponsorizat -

Există mai multe modalități de pensionare în Italia înainte de vârsta de 67 de ani. De la pensionare anticipată la „Opzione Donna”, de la „Quota 103” la „Ape sociale”, lucrătorii care îndeplinesc cerințele și anumite criterii pot ieși la pensie chiar și la vârsta de 61 de ani.

În Italia, vârsta de pensionare este stabilită la 67 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pragul de 67 de ani este printre cele mai ridicate din Europa, dar datele INPS arată că, în realitate, în 2022, vârsta medie de pensionare (adică vârsta persoanelor care au dobândit dreptul de a ieși la pensie) este de aproximativ 63 de ani și 9 luni.

De fapt, există mai multe modalități de a te pensiona în Italia înainte de vârsta de 67 de ani. Unele sunt accesibile tuturor, în timp ce cele mai multe dintre ele sunt alternative valabile doar pentru unele categorii de muncitori și pentru femei.

Pensione anticipata

După cum sugerează și numele, pensionarea anticipată este principala alternativă pentru cei care nu doresc să aștepte până la împlinirea vârstei de 67 de ani.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, conform criteriilor avute în vedere în prezent, pensia anticipată poate fi primită într-adevăr înaintea pensiei pentru limită de vârstă doar pentru cei care au început să lucreze destul de devreme și nu au încetat niciodată să plătească contribuții.

Legea spune că cei care au plătit 41 de ani și 10 luni de cotizare (pentru femei), sau 42 de ani și 10 luni de cotizare (pentru bărbați) pot avea acces la pensie anticipată. Regula este valabilă în acești termeni până la 31 decembrie 2026.

Nu există limită de vârstă, dar este clar că pentru un bărbat care a început să lucreze cu un contract de muncă la vârsta de 24 de ani, de exemplu, după 42 de ani și 10 luni de muncă ar împlini practic vârsta de 67 de ani.

Pensionarea anticipată, așadar, este o opțiune pentru toată lumea, dar este convenabilă doar cu condiția ca persoana să fi intrat în lumea muncii la vârsta de 22-23 de ani, iar din acel moment contribuțiile să fie plătite cu regularitate, fără întrerupere.

Quota 103

- Continuarea după publicitate -

Din acest an se poate accesa așa-numita „cotă 103”, o metodă de pensionare pentru cei care au cel puțin 62 de ani și au plătit contribuții cel puțin 41 de ani.

Suma pentru acest tip de pensionare anticipată poate fi de maximum cinci ori pensia minimă (aproximativ 2.818 euro brut pe lună). Dreptul la primirea primei pensii lunare începe de la 1 aprilie 2023 pentru angajații privați și persoanele care desfășoară activități independente care au dobândit cerințele până la sfârșitul anului 2022.

Pentru funcționarii publici aflați în aceeași situație însă, pensia va fi de la 1 august 2023. Pentru persoanele fizice și persoanele care desfășoară activități independente care îndeplinesc cerințele în 2023, fereastra de așteptare este de trei luni, în timp ce pentru bugetari este de șase luni.

„Opzione donna”

- Continuarea după publicitate -

Această formă de pensionare se referă la femei și prevede vârsta de pensionare la 60 de ani, care se reduce la 59 de ani pentru femeile cu un copil și 58 pentru femeile cu doi sau mai mulți copii. Criteriul de salarizare este coborât la 35 de ani de contribuții plătite.

Măsura, însă, după ultima lege de buget din decembrie 2022, se adresează doar unor categorii specifice: îngrijitori, lucrători cu handicap de 74% sau mai mare, angajați care au fost concediați sau lucrează pentru companii în criză (pentru acestea din urmă vârsta de pensionare este redusă automat la 58 de ani).

„Pensione per i lavoratori precoci” 

Lucrătorii care au început să lucreze la vârste foarte tinere se pot pensiona odată ce au împlinit 41 de ani de contribuții, indiferent de vârstă. Doar cei care au plătit cel puțin un an de contribuții înainte de a împlini 19 ani pot accesa această formă de pensie. În plus, trebuie îndeplinit cel puțin unul dintre următoarele patru criterii:

- Continuarea după publicitate -
  • să fie șomeri din cauza concedierii, demisiei pentru justă cauză sau încetării consimțite;
  • să aibă un grad de handicap mai mare sau egal cu 74%;
  • să facă o muncă grea sau periculoasă;
  • să locuiască împreună și să îngrijească de cel puțin șase luni cu un soț cu dizabilități sau cu o rudă cu dizabilități.

„Pensione per le attività usuranti” (Pensia pentru activități solicitante)

Este dedicată celor care desfășoară munci clasificate ca obositoare sau oneroase, de la asistente la ingineri feroviari, de la muncitori agricoli la badante.

Permite pensionarea cu 35 de ani de contribuții. În ceea ce privește vârsta, pragul poate fi coborât chiar și până la 61 de ani și 7 luni.

Pentru cei care lucrează în ture de noapte cel puțin 78 de ori pe an, vârsta este stabilită la 61 de ani și 7 luni. Pentru cei care lucrează de noapte între 64 și 71 ture pe an, în schimb, vârsta crește la 64 de ani și 7 luni.

„Ape sociale”

Ape sociale nu este o pensie în sens strict, dar este, totuși, posibilitatea de a părăsi devreme lumea muncii. O pot accesa anumite categorii de muncitori: șomeri, persoane cu handicap de cel puțin 74%, cei angajați în locuri de muncă grele și îngrijitorii.

- Continuarea după publicitate -

Cerințele sunt: ​​63 de ani și cel puțin 30 de ani de cotizare. Cuantumul contribuțiilor care trebuie plătite, însă, poate crește până la 36 de ani în funcție de categorie. Practic, cu „Ape sociale” primești o indemnizație de la INPS care este egală cu maxim de trei ori alocația socială (care este de 503,27 euro, deci maxim 1.509,81 euro pe lună) până la împlinirea vârstei de 67 de ani și astfel acumulezi pensie pentru limită de vârstă.

Isopensione

Ultima modalitate de pensionare înainte de vârsta de 67 de ani este isopensione. Este un mecanism care poate fi accesat doar de cei care lucrează într-o companie care are cel puțin 15 angajați și care are personal în exces. Dacă au mai rămas cel mult 7 ani până la atingerea cerințelor obișnuite de pensie, sindicatele pot ajunge la un ‘acord de exod’ cu firma: în acest fel se obține o indemnizație lunară în avans.

În acest fel, angajatorul plătește atât contribuțiile INPS, cât și indemnizația de concediere. Pensia primită în acest caz este egală cu cea care s-ar fi obținut prin acumularea contribuțiilor necesare pentru pensia pentru limită de vârstă sau pentru pensionare anticipată. Standardul va fi valabil în acest fel până în 2026.

- Mai multe după publicitate -