Povestea soților Catrinoiu care după 8 ani de muncă în Italia au devenit afaceriști de succes în România

Citind povestea soților Catrinoiu descoperi că ei sunt exemplul viu care demonstrează că visul oricărui român care alege să ia calea străinătății pentru o viață mai bună poate deveni realitate, dacă pune multă pasiune în ceea ce face și muncește pe măsură.

Lavinia și Marius Catrinoiu. Sursa foto: Facebook.

Marius Catrinoiu a plecat în Italia la sfârșitul anilor ’90, mai exact în 1999, și a plecat de jos, ca majoritatea dintre noi, ba chiar a și riscat să piardă tot ceea ce avea în încercarea sa de a-și croi un drum mai bun în viață pe meleagurile străine.

„Aveam 22 de ani. Am împrumutat bani şi am pus gaj apartamentul. Văzusem o poză cu multe camioane la un amic şi am plecat să mă fac şofer de TIR – speram eu. Bineînţeles că am pornit de jos”, povestește Marius pentru site-ul ZiuaCargo.ro.

A ajuns în Sudul Italiei, la Napoli și banii pe care-i câștiga la început muncind ca spălător de camioane, mecanic și chiar și paznic erau foarte puțini, își amintește el.

„Nu a fost rău, am învăţat. Se spălau cisterne în interior cu acid, cu masca de gaze pe faţă, non-stop. La un moment dat, câştigam pe lună cât trebuia să dau dobânda la banii împrumutaţi”, spune Marius Catrinoiu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În anul 2000 se ivește șansa de a deveni șofer pe camion, șansă pe care Marius o aștepta de mult timp, și asta datorită unui patron care a decis să-l învețe pe conaționalul nostru cum se conduce un camion.

„Era mai mult muncă fizică, avea câte 8-10 încărcări şi descărcări la Modena. Trecea el munţii, unde era mai periculos, apoi mă lăsa pe mine să conduc”, își mai amintește și astăzi conaționalul nostru.

De-a lungul anilor, Marius a lucrat la mai multe firme de transport din Italia unde a reușit să-i impresioneze pe toți prin munca depusă și prin cei 30.000 de kilometri pe lună pe care tânărul român de atunci îi parcurgea cu camionul.

„Aveam curse de la Napoli, unde încărcam Fiat sau Alfa Romeo, descărcam la 5-6 reprezentanţe auto în Milano, apoi încărcam Iveco Daily şi descărcam la Paris. În continuare, încărcam Citroën sau Peugeot şi le aduceam la Napoli. Făceam 5.000 – 6.000 de km pe săptămână. În 2002, am trecut la altă firmă, cu care am şi deschis, apoi, firma în România. Făceam Franţa şi Spania, transportam anvelope şi case mobile. Făceam Bari – Sevilla tur retur într-o săptămână, circa 6.000 de km”, povestește din nou Marius.

Tot în acea perioadă, Marius a început să facă echipă cu cea care avea să devină viitoarea sa soție, Lavinia, despre care spune că înainte de a învăța să conducă un autoturism, a învățat să conducă un camion.

Între 2004 și 2006 cei doi au lucrat la alte două firme unde făceau descărcări chiar și în Marea Britanie sau lucrau pentru Air France, făcând curse pentru aeroport. Munceau non-stop și odată au făcut chiar și 8.500 de kilometri pe săptămână, făcând 3 curse Paris-Valencia într-o săptămână.

„Astăzi, un şofer realizează 10.000-13.000 km/lună pe comunitate, iar noi când făceam sub 20.000 km ne certam că nu ne dau suficiente curse. Cel mai mult, singur, am făcut 23.000 km/lună, iar cu Lavinia, în tandem, 30.000 km/lună. În 7 ani am făcut peste 1,5 milioane de km, deci peste 200.000 km pe an. Acum ne chinuim să facem 150.000 km pe an cu maşinile noastre, schimbând şoferii la 2-3 luni, pentru a nu opri deloc camionul”, a explicat Marius Catrinoiu.

În anul 2007 Marius și Lavinia primesc propunerea de a deschide o reprezentanță în România din partea unuia dintre patronii unde au lucrat iar cei doi se decid să se retragă astfel în România și cu ocazia asta au făcut și pasul cel mare de a se căsători.

Soții Catrinoiu cumpără astfel 5 camioane dar în 2009 compania italiană cu care aceștia colaborau a dat faliment, astfel că Marius și Lavinia se văd nevoiți să pornească pe cont propriu și așa a luat viață firma Marvi Logistic.

„Am reuşit să transferăm contractele de leasing pe noua firmă. Flota noastră avea cinci camioane, dintre care trei în leasing. Am sunat toţi clienţii, le-am explicat situaţia şi mulţi au avut încredere în noi, pentru că deja lucram împreună, şi, astfel, am continuat colaborarea şi pe noua firmă”, continuă să povestească Marius pentru Ziua Cargo.

„Am plecat de la zero şi am încercat să facem totul corect de la început. Avem controale lunare de la Finanţe, dar nu am primit nicio amendă. Am avut inclusiv un control care a durat două luni – pierdere de timp şi bani din partea statului”, precizează Marius cu dezamăgire.

În 2015 familia Catrinoiu a decis să înființeze și un lanț de magazine pe nume „Supermercato” care până la sfârșitul anului 2016 a ajuns să aibă nu mai puțin de 11 magazine, unele în capitală, altele în Vâlcea, Argeș, Olt, Gorj și Timișoara iar pentru 2017 soții Catrinoiu își propun să ajungă la un număr de 20 de magazine.

Magazin din lanțul Supermercato. Sursa foto: Facebook

Brandul Supermercato a fost lansat în România de soții Catrinoiu din dorința de a le oferi consumatorilor din România produse italiene autentice.

Ne-am dorit ca produsele italiene de calitate să ajungă în casele cât mai multor iubitori ai stilului de viață italian. Inițial, SuperMercato a fost o platformă de retail exclusiv on line, însă rezultatele mediocre din on line ne-au determinat să mergem și pe offline. Încurajați de faptul că foarte mulți români muncesc în această țară, ne-am gândit să construim aici o rețea de magazine pe rafturile cărora să punem exclusiv produse importate din Italia. Așadar, SuperMercato este un format de magazin în care ne-am dorit să aducem câteva din cele mai cunoscute branduri, atât din segmentul food (mâncare – n.r.), cât si non food”, explică Marius Catrinoiu pentru publicația ModernBuyer.ro.

În prezent, brandul Supermercato are în România 13 magazine cu produse autentice din Italia, de la detergenți până la sucuri și mâncare, toate de un real succes. Și asta datorită și faptului că multe analize de laborator făcute în mai multe state europene au demonstrat că sunt deosebiri de calitate în compoziția și aspectele produselor vândute în Vestul Europei față de cele vândute în Est.

Am decis să le aduc în primul rând pt mine, pentru prieteni. Este o diferenţă între ceea ce se produce în Italia şi se consumă şi ceea ce se produce şi se aduce în Europa de Est, nu neapărat în România”, spune Lavinia Catrionoiu pentru Digi24.ro.

Iar mulți dintre clienții acestor magazine sunt chiar români care au locuit în Italia și au folosit aceste produse aici, iar acum le face plăcere să le regăsească și în magazinele Supermercato din România.

Am stat 12 ani în Italia şi de patru ani m-am întors, am văzut că și la alimentară şi la igienă e total diferit. Vă dau un exemplu: pasta de dinţi. Detergentul de spălat rufe e cu totul altul. Spală mai bine, mirosul rămâne, parfumul pe haine rămâne”, spune o clientă a unuia dintre magazinele Supermercato citată de Digi24.

Toate acestea după 8 ani de muncă grea pe meleaguri străine, plecând de jos, ani în care Marius și Lavinia au câștigat nu doar bani destui pentru a-și crea un viitor de succes pentru ei și copiii lor în România, ci și experiența necesară pentru a clădi o afacere de succes care continuă să-i ducă pe culmi tot mai înalte fără a uita de unde au plecat.

„În perioada în care am început să muncesc în Italia, eram priviţi ca infractori: dacă te întorceai în România cu viza expirată, îţi anulau paşaportul. Acum suntem statistică pozitivă – numărăm miliardele trimise acasă de cei care muncesc în străinătate”, spune în încheiere Marius Catrinoiu.