Povestea soților Filip, întorși din Italia după mulți ani. Au investit tot ce aveau în agricultură

Anca și Costel Filip, un cuplu de români care și-au petrecut 17, respectiv 13 ani în Italia, s-au întors în România și au decis să investească în agricultură.

Povestea lor, prezentată de Euronews România, este similară cu cea a multor tineri români care au plecat în străinătate și începe cu visul de a sta un an prin străini pentru a face bani și a se întoarce în țară.

Costel, care a ajuns în Italia la vârsta de 18 ani, a lucrat inițial în construcții, iar ulterior și-a deschis propria afacere. Acolo a întâlnit-o pe Anca, care avea și ea același vis.

„Eram hotărâți să ne întoarcem. Nu aveam de gând să rămânem acolo. Cândva trebuia să ne întoarcem. Tot am investit. Trebuia să fie cineva care să se ocupe.

România e țara în care m-am născut. Mereu am venit cu drag acasă. Noi am investit treptat. La 2-3 ani, mai cumpăram pământ. Mai puneam livadă”, a povestit Anca pentru sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cuplul a început așadar să-și construiască drumul înapoi spre România în 2013, când au plantat primii nuci.

În prezent, cei doi soți dețin o livadă de 4.5 hectare cu cireși, pruni și nuci, și un hectar de viță de vie.

Costel împărtășește entuziasmul său pentru agricultură, menționând că tot materialul săditor pe care îl folosesc provine din Italia, apreciind calitatea superioară a acestuia.

În 2021, Costel și-a închis firma din Italia și s-a întors în România împreună cu soția și cei doi fii, iar familia lor s-a mărit recent cu încă un băiețel.

- Continuarea după publicitate -

Anca descrie dificultățile de adaptare la întoarcerea în România, în special pentru copii, dar și satisfacția de a fi acasă.

„Ne-a fost un pic dificil. Ne gândeam să se obișnuiască copiii, nu o să reușim. Un pic frica aia… noi plecasem singuri și după ne-am întors familiști, cu familie, cu copii.

Noi făceam destui bani în Italia. Adică ne descurcam destul de bine, dar mereu am vrut să ne întoarcem acasă. A fost un pic de stres în primul an, dar după aia, ușor, ușor s-au făcut și bani, ne-am descurcat”, a mărturisit Anca.

Costel, de asemenea, vorbește despre frumusețea simplă a vieții în livadă și despre plăcerea de a consuma fructele muncii proprii.

„Încă suntem și noi în probe. Suntem la început, nu reușim să ne dăm seama dacă reușim să trăim numai din asta. Eu zic că ne-am adaptat destul de bine în România. E foarte bine, ce să zic. Nu sunt banii din Italia, dar e bine”, a adăugat Costel.

Pentru familia Filip, viața în Italia, unde au muncit pentru alții ani de zile, este acum doar o amintire și o destinație de vacanță.

Întoarcerea lor în România marchează un nou capitol în viața lor, unul în care se bucură de fructele muncii proprii și de satisfacția de a fi acasă.

Mai jos, reportajul EuroNews despre soții Filip.

@rotalianul