Povestea tristă a unui român, bătut și jefuit în Italia. „Are probleme neurologice, nu poate vorbi”

Un incident grav a avut loc în Milano, unde un tânăr român cu dizabilități a fost agresat și jefuit de telefonul său mobil, un instrument vital pentru comunicarea sa cu lumea exterioară.

Mihai, în vârstă de 33 de ani, suferă de probleme neurologice cauzate de boala Wilson, el nu poate vorbi și comunică numai în scris, cu ajutorul telefonului.

El a fost atacat și jefuit în seara de 23 octombrie în timp ce se întorcea acasă, informează Corriere della Sera.

Mariana, sora lui Mihai, a povestit cu durere cum fratele său, incapabil să vorbească, folosea telefonul mobil pentru a comunica, acesta devenind „vocea” sa.

El nu poate vorbi, dar comunică scriind, prin intermediul smartphone-ului, și de aceea familia i-a oferit recent unul nou, dintre cele scumpe, „pentru că lui Mihai îi place să facă video-uri și fotografii. Este un tip plin de viață și curios, în ciuda dizabilității sale”, a povestit Mariana, sora lui.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tânărul român, care locuiește în Milano cu mama, a fost diagnosticat în 2012 la Spitalul San Raffaele din Milano cu boala Wilson, o afecțiune rară care împiedică eliminarea corectă a cuprului în exces din ficat, ducând la acumularea metalului și în alte organe, inclusiv creierul.

Așadar, Mihai se confruntă în prezent cu problemele neurologice, dificultatea de a înghiți și alimentația prin intermediul unui tub conectat la stomac.

„Fratele meu este piele și os”, a spus Mariana. Dar Mihai nu se comportă ca un om bolnav, el iubește să iasă cu bicicleta, să se întâlnească cu prietenii, să meargă la cinema sau la stadion să susțină Inter, îngrijorând-o desigur pe mama sa.

photo_2023-10-28_23-57-27
Mihai pe bicicletă, în prezent, și în dreapta imaginii în anul 2012 când a descoperit boala sa. Sursa foto: Corriere della Sera

Incidentul de la metrou a avut loc la stația Abbiategrasso, unde Mihai a fost abordat de un bărbat necunoscut care i-a cerut să-l ajute cu niște bani

Pentru că nu poate vorbi, Mihai și-a scos telefonul mobil pentru a-i comunica că nu are bani. „Nu am bani, îmi pare rău”, a scris tânărul.

Acest gest a fost exploatat de agresor, care a încercat să-i fure telefonul.

Deși Mihai a reușit să-și recupereze telefonul și să părăsească stația, a fost urmărit de alți doi indivizi, care l-au atacat cu brutalitate, lovindu-l cu pumnii și picioarele și furându-i în cele din urmă telefonul.

Reacția românului, care se încrede prea mult în bunătatea oamenilor și nu percepe pericolul, a fost imediată.

Deși grav rănit, a reușit să ajungă acasă, la mama sa, de unde a fost transportat la Spitalul San Paolo. Acolo, medicii au constatat că a suferit leziuni la față și la membrele superioare, necesitând suturi chirurgicale deasupra ochiului stâng.

„Cum poți să bați cu bestialitate o persoană cu dizabilități, care nu se poate apăra, să o reduci în acest mod?” și-a exprimat indignarea Mariana.

La o zi după atac, Mihai și mama sa s-au întors în stația de metrou pentru a identifica agresorul, însă, din lipsa de probe, autoritățile nu au putut interveni.

Mariana, sora lui Mihai, solicită acum să se facă dreptate și cere o intervenție rapidă a forțelor de ordine pentru a aduce responsabilii în fața legii:

„O angajată de la Atm a asistat la scenă, dar din frică s-a închis în cabină: ar putea fi un martor prețios împreună cu înregistrările camerelor de supraveghere, pentru că până acum nimeni nu a fost arestat.”

Distribuie acest articol