Premierul italian Matteo Renzi a demisionat. „Mulțumesc tuturor, trăiască Italia”!

Învins la referendumul constituțional de duminică, Renzi s-a întreținut în această seară cu președintele Sergio Mattarella, care urmează să înceapă mâine, joi, de la ora 17.00, consultări pentru a determina compoziția și misiunea viitorului guvern.

Matteo Renzi anunţase în cursul zilei că va face acest gest, pentru a doua oară în această săptămână. Prima tentativă de demisie a lui Renzi a avut loc luni, a doua zi după ce electoratul italian a respins reforma constituţională propusă de acesta. Atunci, preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut să mai rămână în funcţie până la adoptarea în Parlamentul Italiei a bugetului pentru 2017. În plus, Matteo Renzi a demisionat şi de la conducerea Partidului Democrat.

Parlamentarii italieni au aprobat, miercuri după-amiază, legea bugetului pentru 2017, pentru care şi-a asumat deja responsabilitatea executivul lui Matteo Renzi. Bugetul pentru anul viitor, care conţine mai multe tăieri de taxe şi majorări ale veniturilor pensionarilor, a atras criticile Comisiei Europene care estimează că deficitul bugetar al Italiei va depăşi cota de 3% şi că datoria externă, va creşte în urma împrumuturilor necesare pentru susţinerea acestor măsuri.

Senatorii au aprobat bugetul cu 173 de voturi „pentru”, 108 „împotrivă” și nicio abținere. Textul a fost deja aprobat, săptămâna trecută, de către deputați.

Renzi a făcut câteva declaraţii înainte de a-şi depune demisia.

“Legea bugetului pe anul 2017 a fost aprobată de Senat. Cred că este o lege bună (…). În seara aceasta, la ora 19.00, voi merge la Palatul Quirinale pentru a formaliza demisia din funcţia de prim-ministru. Au fost o mie de zile extraordinare, mulţumesc tuturor, trăiască Italia!”, a transmis miercuri Matteo Renzi, înainte de a-şi depunde demisia.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

“Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

DISTRIBUIE
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol