Premierul italian Matteo Renzi a demisionat. „Mulțumesc tuturor, trăiască Italia”!

Învins la referendumul constituțional de duminică, Renzi s-a întreținut în această seară cu președintele Sergio Mattarella, care urmează să înceapă mâine, joi, de la ora 17.00, consultări pentru a determina compoziția și misiunea viitorului guvern.

Matteo Renzi anunţase în cursul zilei că va face acest gest, pentru a doua oară în această săptămână. Prima tentativă de demisie a lui Renzi a avut loc luni, a doua zi după ce electoratul italian a respins reforma constituţională propusă de acesta. Atunci, preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut să mai rămână în funcţie până la adoptarea în Parlamentul Italiei a bugetului pentru 2017. În plus, Matteo Renzi a demisionat şi de la conducerea Partidului Democrat.

Parlamentarii italieni au aprobat, miercuri după-amiază, legea bugetului pentru 2017, pentru care şi-a asumat deja responsabilitatea executivul lui Matteo Renzi. Bugetul pentru anul viitor, care conţine mai multe tăieri de taxe şi majorări ale veniturilor pensionarilor, a atras criticile Comisiei Europene care estimează că deficitul bugetar al Italiei va depăşi cota de 3% şi că datoria externă, va creşte în urma împrumuturilor necesare pentru susţinerea acestor măsuri.

Senatorii au aprobat bugetul cu 173 de voturi „pentru”, 108 „împotrivă” și nicio abținere. Textul a fost deja aprobat, săptămâna trecută, de către deputați.

Renzi a făcut câteva declaraţii înainte de a-şi depune demisia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

“Legea bugetului pe anul 2017 a fost aprobată de Senat. Cred că este o lege bună (…). În seara aceasta, la ora 19.00, voi merge la Palatul Quirinale pentru a formaliza demisia din funcţia de prim-ministru. Au fost o mie de zile extraordinare, mulţumesc tuturor, trăiască Italia!”, a transmis miercuri Matteo Renzi, înainte de a-şi depunde demisia.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

“Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.