Premierul italian despre eliminarea măștilor în aer liber: „Voi cere părerea Comitetului Tehnico-Științific”

„Mâine voi trimite o cerere, prin intermediul ministrului Speranza, către CTS (Comitetul Tehnico-Științific) pentru a ne spune în mod explicit dacă putem elimina masca în aer liber sau nu.”

Declarația îi aparține premierului italian Mario Draghi și a fost făcută vineri, 18 iunie 2021, în cursul unei conferințe de presă, ca urmare a unei întrebări puse de o jurnalistă cu privire la eliminarea acestei restricții.

„Sunt multe discuții (pe tema eliminării obligativității purtării măștilor în aer liber – n.r.) și este nevoie să continuăm. Multe țări, dumneavoastră ați menționat Spania, dar și alte țări au eliminat obligația de a purta masca în aer liber”, a mai spus prim-ministrul.

Întrebat dacă este prevăzută o dată exactă pentru a elimina această restricție, Draghi a spus că „nu a fost stabilită o dată”.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la Corriere della Sera, care precizează că cererea despre care vorbea premierul italian a fost trimisă ieri de ministrul Sănătății către CTS, estimează că este posibil ca măsura care obligă cetățenii să poarte măști de protecție în aer liber ar putea fi eliminată fie de la 1 iulie, fie de la 5 iulie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Detaliu: observăm că guvernul nu a adoptat niciodată măsuri care să devină operative de la mijlocul săptămânii (1 iulie cade joi – n.r.). Prin urmare, data cea mai probabilă pare a fi 5 iulie, care cade luni. Asta și pentru că vineri, 2 iulie, sosesc datele săptămânale de monitorizare cu privire la curba epidemiologică, care va putea confirma scăderea infecțiilor”, scrie ziarul italian.

Cei de la TG24 SKY, pe de altă parte, sunt și mai optimiști, anunțând posibilitatea ca restricția să fie eliminată încă de luni, 28 iunie 2021, dată de la care toate regiunile din Italia vor fi în zona albă (în afară de Val d’Aosta, toate regiunile vor fi în zonă albă începând de luni, 21 iunie, de fapt).

România, Franța, Germania și alte țări au eliminat deja această măsură, iar Spania intenționează să o elimine începând cu data de 26 iunie 2021.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, premierul Mario Draghi a ținut să facă niște precizări și despre vaccinare.

- Continuarea după publicitate -

Mai exact, acesta afirmă că persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca, pot să se vaccineze cu a doua doză dintr-un alt tip de vaccin, deoarece funcționează la fel de bine.

„Imunizarea heterelogă (a doua doză administrată din alt tip de vaccin – n.r.) funcționează. Eu însumi sunt programat, marți, să fac imunizarea heterologă. Pentru că eu, am peste 70 de ani cum bine știți, deci prima doză de AstraZeneca pe care am făcut-o a creat puțini anticorpi și atunci am fost sfătuit să fac imunizarea heterologă. Așadar funcționează pentru mine și mai adevărat este că funcționează și pentru cei ce au mai puțin de 70 de ani sau mai puțin de 60 de ani”, a spus Draghi.

„Dacă o persoană care are mai puțin de 60 de ani a făcut prima doză cu AstraZeneca și i se propune (…) să facă imunizarea heterologă, dar această persoană nu vrea, din vreun motiv, să facă acel vaccin, este liberă să facă a doua doză cu AstraZeneca, dacă se consultă cu medicul și își dă acordul, fiind informată foarte bine. Lucrul cel mai rău care poate fi făcut în aceste cazuri este să nu facă a doua doză”, a mai adăugat premierul italian.

@rotalianul