Preot către românii din diaspora: „Ar trebui să sărutați picioarele la cei care au rămas în țară, că aveți unde veni!”

Preotul Vlad Pimen, unul dintre cei mai respectați duhovnici români de la Sfântul Munte Athos, a făcut un apel și un îndemn către românii de pretutindeni la implicare civică și responsabilitate națională.

În cadrul Conferinței „Despre Credință, Nădejde și Dragoste”, care a avut loc la Iași, pe 28 septembrie, preotul Pimen a spus că românii plecați în străinătate ar fi bine să se întoarcă acasă.

- Continuarea după publicitate -

El este de părere că românii care au plecat peste hotare ar trebui să le fie recunoscători celor care au rămas, deoarece datorită acestora, mai există o țară unde să se întoarcă.

„Mulți se gândesc că acolo, în străinătate e miere cu lapte, dar nu, abia trăiesc mulți dintre ei de pe o zi pe alta. Dar le este greu să se întoarcă, s-au obișnuit așa.

Mulți români nu ar face în România munca pe care o fac în străinătate, pentru că le este rușine. Și-atunci pentru ce să mai stai acolo?

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Chiar recent, mi-a povestit o femeie că avea o soră de 15 ani în Italia și când a mers să o viziteze i-a fost milă de ea. Cu două găleți în mâini și un mop, alerga disperată de la o scară la alta să spele.

A întrebat-o: Da’ ce faci aici, ce-i cu tine, așa ne-o crescut mama noastră? Ia-ți familia și vino în țară! Și atât a certat-o până când sora ei a lăsat totul într-o săptămână și a venit în țară.

În 10 ani de când e acasă și-a făcut casă cu etaj, are două mașini la poartă și nu-i lipsește nimic. Și în 15 ani n-o adunat un leu acolo (în Italia – n.r.), spunea chiar ea și mulțumea lui Dumnezeu că s-a întors în țară.

De multe ori, trăim acolo și ni se pare că dacă ne întoarcem în țară n-o să reușim. Dar dacă ne întoarcem cu credință, nu te lasă Dumnezeu, și reușești în țară mult mai bine.

Spui că se pierde conștiința neamului: dar tu de ce ai fugit în străinătate?

- Continuarea după publicitate -

Eu am întâlnit cazuri când cei plecați îi privesc un pic de sus pe cei din România. Nu generalizez, dar sunt cazuri din astea.

Și-am spus, ar trebui să sărutați picioarele la cei care au rămas în țară, că aveți unde veni în România! Tocmai aceia sunt eroii care au stat în România, și-au răbdat aici, au menținut țara asta așa cum este: furată, chinuită, dar s-au luptat ca țara asta să fie cum este ea.

Să știți că avem o țară foarte frumoasă, oameni frumoși, oameni buni.

Eu nu-i înțeleg pe cei care stau în străinătate și se plâng că se pierde țara. Dar de ce nu stai și tu să lupți aici, dacă-ți pasă de țară? Adică vrei, cât vii tu o lună pe an în vacanță, să fii ținut pe tavă-n țară.

Dacă vor ca țara asta să rămână cum este, atunci tot mai mulți români trebuie să se întoarcă-n țară.

- Continuarea după publicitate -

Dacă nu, o să găsească un sat de chinezi, de Sri Lanka, de ce vrei. Și o să vii tu să te minunezi: Ce s-a întâmplat cu țara noastră?. Păi în locul tău a venit unul din altă țară. Orice român pleacă, vine altul (străin n.r.)”, a spus părintele Pimen, la Conferința „Despre Credință, Nădejde și Dragoste”. VIDEO mai jos: