Un preot din Italia sfințește telefoanele credincioșilor pentru a le proteja de știrile false

Un preot paroh din provincia Perugia sfințește telefoanele mobile, tabletele și computerele credincioșilor din parohia sa, în ideea că astfel „vor fi ferite de știrile false care circulă în online și protejate de ura care domnește pe rețelele de socializare”, a spus el pentru La Repubblica.

Don Giorgio Mariotti este preot în biserica din satul Nuvole (Città di Castello) din provincia Perugia.

Prin mâinile sale trec smartphone-uri, tablete, chiar și laptopuri pe care le binecuvântează pentru a fi ferite de „fake news” (știri false), iar deținătorul va fi protejat și de ura propagată pe rețelele de socializare.

O pasiune pentru tehnologie și inovație combinată cu un angajament deosebit și personal de a sensibiliza enoriașii „la utilizarea corectă a mijloacelor de comunicare, instrumente prețioase pentru transmiterea de informații reale, dar care pot răni sufletul și alimenta campanii de ură și dezinformare”, a explicat preotul italian.

„Este o modalitate de a reaminti tuturor cât de importante sunt cuvintele noastre și mesajele pe care le transmitem cu ajutorul acestor instrumente. La sfârșitul Liturghiei, am cerut o binecuvântare de la Sfântul Biagio, ca aceste mijloace de comunicare să fie ținute departe de știrile false”, a spus don Giorgio.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preotul susține că sfințirea telefoanelor are efect „împotriva urii de pe rețelele de socializare, pentru că, așa cum a amintit Papa Francisc cu ocazia Zilei Comunicării Sociale, trebuie să vorbim din inimă, cu blândețe folosind darul comunicării ca punte și nu ca zid. Într-un timp marcat – chiar și în viața eclezială – de polarizări și dezbateri exasperate care exacerbează spiritele.”

El a mărturisit că ideea lui de a sfinți mijloacele tehnologice de comunicare nu este una tocmai originală, ci are ca precedent un preot din Anglia, care sfințește telefoanele și tabletele încă de la începutul anilor 2000.