Preot român în Italia, primul reprezentant al bisericii romano-catolice de rit bizantin din eparhia Cesena-Sarsina

Preotul român Mihai David este singurul preot al bisericii romano-catolice de rit bizantin din eparhia Cesena-Sarsina. Este căsătorit și are o fiică de șaisprezece ani.

Într-un interviu pentru publicația Il Resto del Carlino el a explicat care este diferența dintre Biserica romano-catolică de rit bizantin și Biserica Catolică de rit latin:

„Biserica română unită cu Roma este o Biserică catolică sui iuris de rit bizantin și de limba liturgică română prezentă în România în special în regiunea istorică a Transilvaniei și în alte țări ale lumii. A noastră este o biserică martiră. Din 1948 episcopii noștri au fost închiși și persecutați de regimul Ceaușescu care nu a tolerat legăturile noastre cu Papa și Biserica Romei. Pentru mulți dintre ei, care au murit în închisoare, este în derulare un proces de beatificare”.

Căsătoria preoților în tradiția bisericii răsăritene: „Da, mai întâi trebuie să se căsătorească și apoi să primească ordinul sacru. Totuși, doar cei care nu se căsătoresc pot urca treptele ierarhiei bisericești pentru a deveni episcop”, a destăinuit preotul român.

Despre femeile care se căsătoresc cu un preot, Mihai David a spus: „Trebuie să știe că vor avea de soț un preot. Dar nu devin călugărițe, sunt consacrați serviciului divin doar cei care aspiră la preoție, nu și soțiile lor. Este o uniune dorită, în mod tainic, de Domnul pentru că femeia se căsătorește cu bărbatul, dar și cu preotul, iar dacă aceasta dorește îl poate urmări îndeaproape în slujirea lui și să fie centrul activităților parohiale, implicându-i pe credincioși. Se spune că succesul preotului însurat este soția lui, pentru că ea reprezintă un sprijin enorm.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Părintele Mihai David cu soția Claudia și fiica Maria Cristina. Sursa foto: Il Resto del Carlino

Preotul David nu crede, în schimb, că preoții catolici suferă de faptul că trebuie să se supună regulilor și să rămână necăsătoriți:

„Ca persoană căsătorită este mai greu pentru că te trezești gestionând o dublă responsabilitate, cea a familiei și cea a vocației preoțești. Și nu aceasta din urmă este sacrificată. Dar dacă există o chemare la preoție, atât în formă de celibat, cât și în cea de căsătorie, fiecare alegere este acceptată. Seminariștii noștri știu că se pot căsători și după studiile la seminar ajung la maturitate și pot alege. Este clar ca familia oferă și un sprijin foarte puternic”.

Cum vede Mihai David viitorul preoților catolici:

„Oamenii par deschiși la posibilitatea ca și preoții catolici să se căsătorească, și poate și Biserica este având în vedere că Sfântul Părinte vorbește în acești termeni, dar este o alegere a sinodului. Eu, preot căsătorit, sunt aici ca misionar. Trimis pentru a oferi mângâiere migranţilor Bisericii noastre de rit bizantin. Îmi dau seama că din punct de vedere cultural reprezint o noutate.”

Despre cum a fost primit de comunitatea italiană, care este obișnuită ca preoții catolici să nu fie căsătoriți, a menționat: „Sunt aici de mulți ani și am avut o primire excelentă din partea tuturor, chiar și a clerului. Oamenii se uită la preot, nu la bărbatul căsătorit”.

Distribuie acest articol