Presa italiană despre românii de la secțiile de votare: Haos, proteste, dar și un moment de unitate pentru comunitate

Duminică, 26 mai, românii din Italia au fost chemați la urne alături de conaționalii lor de pretutindeni pentru a-și exprima opinia la alegerile europarlamentare și referendumul național. În Peninsulă au fost organizate un număr de 76 de secții de vot, care s-au dovedit prea puține pentru afluența mare la vot a cetățenilor români prezenți pe teritoriul acestui stat. Nu au lipsit protestele, incidentele, pe care presa italiană nu le putea lăsa trece neobservate. Iată ce scriu italienii la primele ore ale dimineții de astăzi:

De la Genova (Liguria): „Momente de haos și tensiune la Genova, în via Casagranda alla Foce, la sediul Consulatului onorific al României unde a fost organizată o secție de votare pentru a permite cetățenilor români care locuiesc în Liguria să participe la alegerile europene”, scrie telenord.it

«La jumătate de oră după închiderea oficială a secției de vot, programată la ora 21:00, mai mult de o sută de persoane încă așteptau să voteze. Cei prezenți au cerut să se prelungească programul de funcționare, dar de la București nu s-a primit nicio autorizație în acest sens.

„Rușine! Rușine!”, strigau oamenii. „Suntem aici de la ora 15.00, am venit de la Savona anumit pentru asta, ca să votăm – spune un bărbat – și pentru întreaga după-amiază au fost doar doi funcționari care au lucrat. Acum, când urmează să se închidă secția, au pus a treia persoană. De ce nu s-au gândit până acum?”

Polițiștii italieni au reușit să-i convingă pe cei din afara secției să renunțe și pe cei din interior să părăsească clădirea, blocată efectiv de alegătorii români.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Comunitatea românească din Genova numără aproximativ 5.000 de persoane în Genova și mai mult de 20.000 în Liguria, iar secția de votare organizată pe via Casaregis alla Foce a fost singura deschisă în întreaga regiune.»

De la Treviso (Veneto): „Cinci mii de români la coadă pentru a vota la europarlamentare”, scrie Il Gazzettino. «„Am sosit de la Portegrandi la ora 12:00. Am stat la coadă până acum. Am dreptul la vot”, spune Mihaela Profir, care trăiește în Italia de 20 de ani și a fost una din aproape cei 6.000 de români prezenți de dimineață în fața consulatului de la Treviso. „De câțiva ani, datorită unui acord cu consulul onorific Mario Moretti Polegato, cetățenii români își pot exercita dreptul de vot. Dar nu am văzut niciodată o astfel de mulțime. A fost necesară alertarea poliției”, a declarat Cristin Magoga, director al Hotelului Maggior Consiglio unde s-a organizat secția de votare.»

De la Prato (Toscana): „Timp lung de așteptare și proteste la sediul secției de votare din via Badie, numărul 130, unde cetățenii români rezidenți la Prato și-au putut exprima opțiunea la alegerile europarlamentare. Prezența masivă a românilor, datorată și votului la referendumul național, a fost de așa natură încât poliția municipală a decis să închidă strada. În Prato trăiesc 3.450 de români, dar cei care locuiesc în Pistoia, Florența și alte localități învecinate au votat tot aici”, scrie nove.firenze.it

De la Brescia (Lombardia): „Trei mii de români au așteptat câte 7 ore să voteze la alegerile europarlamentare. Apoi, ușa li s-a închis în față”, este titlul articolului celor de la Giornale di Brescia.

De la Vicenza (Veneto): „În fața secției de votare de la Villa Tacchi din cartierul San Pio X, organizată pentru alegătorii români, o mare mulțime de oameni s-au strâns pentru a-și exercita dreptul de vot”, se poate citi pe site-ul VicenzaPiù. „Încă de la primele ore ale dimineții participarea la vot a fost masivă, înregistrându-se proteste pentru timpii lungi de așteptare, dar cea mai mare parte a românilor au trăit această zi de 26 mai, ca pe o mare sărbătoare. Un moment de întâlnire și unitate pentru comunitate.”