Presa italiană dezinformează cu știri false despre România. Opinia lui Radu Cupcea, cercetător român la ISPRI

Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand al Universităţii din Bucureşti a publicat recent în Adevărul o analiză prin care demontează știrea prezentată în ultimele zile de presa italiană și anume că la frontiera României cu Republica Moldova cetățenii moldoveni ar da mită vameșilor români pentru a putea ajunge în Italia. „Este o dezinformare pură”, a precizat Radu Cupcea.

„La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii considerate prestigioase în Italia, infectează opinia publică din peninsulă cu ştiri false despre România”, este de părere Radu Cupcea.

«Italienii scriu că „vameşii de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, dintre România şi R. Moldova iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”, dar această afirmație reprezintă doar o poveste fără logică şi fără nicio susţinere», afirmă cercetătorul român pentru sursa citată.

Iată principalele argumente care stau la baza analizei lui Radu Cupcea:

În primul rând cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În al doilea rând, rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2. Povestea italienilor nu are sens şi din cauza faptului că România nu face parte din Spaţiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă autoritățile din Ungaria.

În Austria moldovenii trebuie să prezinte un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. Dacă ar alege să ajungă în Italia prin Serbia, moldovenii tot ar fi blocaţi la un moment dat în Croaţia sau în Slovenia. Nici prin Ucraina, apoi prin Slovacia nu ar avea prea multe şanse, afirmă cercetătorul român.

Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepţia celor care au domiciliul permanent, reşedinţa temporară sau un alt tip de permis de şedere valabil în Slovacia.

Radu Cupcea susține astfel că moldovenilor le-ar fi imposibil să ajungă în Italia și că presa italiană duce practic un nou război informațional împotriva României, amintind de cazul lui Romulus Mailat, caz care a tensionat acum 13 ani în urmă relațiile româno-italiene.

Mailat a jefuit și ucis o femeie italiancă în toamna anului 2007. Incidentul a amplificat discuțiile privind infracțiunile săvârșite de imigranții români, a determinat un val de antipatie față de românii din Italia și a determinat autoritățile italiene să ia măsuri fără precedent împotriva acestora.

Articolul semnat de Radu Cupcea îl puteți citi în întregime aici.