Italia, președintele INPS: „fără imigranți nu am avea posibilitatea să plătim pensiile”

Tito Boeri, președintele Institutului Național de Previdență Socială din Italia, declara pentru cotidianul La Repubblica: „Fără contributul imigranților nu am reuși să plătim pensiile în Italia și nu doar pensiile ci și alte aspecte ale sistemului de protecție socială din țara noastră.”

„Dacă am închide granițele, dacă Italia nu ar mai da de lucru străinilor rezidenți pe teritoriul său, nu ne-am mai putea plăti pensiile. În fiecare an străinii plătesc opt miliarde de euro la contribuțiile de stat, din care doar trei miliarde se întorc în favoarea lor sub forma serviciilor oferite de către statul italian, deci rezultă un surplus de 5 miliarde de euro. Este adevărat că într-o zi, acești lucrători vor fi și ei pensionari la rândul lor iar sistemul de previdență socială va fi obligat să le plătească o pensie și lor dar mulți, foarte mulți dintre ei, între timp, se vor întoarce în țara de origine înainte de a ajunge la vârsta pensionării iar toate contribuțiile vărsate statului italian nu vor mai putea fi niciodată rambursate. Regulile, legile s-au schimbat, unii dintre imigranții care au lucrat în Italia au dreptul să primească pensie de la statul italian chiar dacă se întorc în țara de origine dar mulți dintre ei nu fac nici o cerere în acest sens.”

Imigranţii rezidenţi asigură un suport solid pentru societatea și economia italiană. Chiar dacă au uneori acelaşi nivel de studii ca italienii, imigranţii demonstrează o mare disponibilitate de a îndeplini diferite munci necalificate sau sub calificarea profesonală de care aceștia dispun. Doar 6,8 au profesii calificate, în timp ce aproape o
jumătate dintre femeile imigrate munceşte în sectorul casnic, domeniu faţă de care italiencele continuă să fie reticente, chiar dacă, în ultimii ani datorită crizei economice multe dintre acestea au fost nevoite să își îndrepte atenția și spre acest sector de lucru.

Criza îndelungată din ultimii ani nu a prejudiciat însă dinamismul antreprenorial al imigranţilor – numărul întreprinderilor lor au o incidenţă de 9,1% în totalul celor active în Italia.

Câți români trăiesc în Italia: cifre oficiale

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De mai mulți ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea română.

Conform datelor statistice furnizate de Institutul Național de Statistică din Italia (Istat), populația Italiei a depășit, începând cu sfârșitul anului 2013, cifra de 60.000.000 de persoane.

În cursul anului 2015 numărul de persoane străine cu rezidență italiană a depășit cifra de cinci milioane. Din totalul de 60.674.003 de persoane, înregistrat la sfârșitul lunii noiembrie 2015 și reprezentând populația totală a Italiei, aproximativ 8.3% (5.014.437) sunt străini.

Din valoarea de 5.014.437 de cetățeni străini cu rezidență în Italia, cel mai mare procent, aproximativ 22.6%, este reprezentat de comunitatea de români. Comunitatea de români din Italia avea la acea dată (noiembrie 2015) 1.131.839 de membri.

V-ar mai putea interesa:

Distribuie acest articol