Preşedintele Iohannis, întâlnire cu ministrul italian Luigi Di Maio, aflat în vizită la București

Luigi Di Maio, ministrul de Externe italian, a efectuat luni, 14 martie, o vizită oficială în țara noastră. Di Maio a avut discuții cu omologul său român, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu premierul Nicolae Ciucă și a fost primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. După vizita la București, Di Maio se va deplasa la Chișinău.

Potrivit unui comunicat prezidențial, președintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea cu Luigi Di Maio că România susține adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, care să menţină o presiune ridicată asupra Moscovei.

Klaus Iohannis a abordat și subiectul securității energetice, inclusiv în contextul discuțiilor la nivel european, precizând că Uniunea Europeană trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare, cu deschidere spre țări ca Azerbaidjan, Qatar sau Egipt, și să accelereze interconectările între statele membre și dezvoltarea infrastructurii energetice. Președintele a precizat că este importantă accelerarea investițiilor în surse regenerabile și în sectorul energiei nucleare civile, dar și utilizarea gazului ca sursă de tranziție, în vederea creșterii independenței energetice la nivelul Uniunii. În planul relațiilor economice bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a încurajat firmele italiene să investească în continuare în România.

Ministrul de externe al Italiei a evidențiat relațiile solide existente între cele două țări și a apreciat modul în care România gestionează această situație dificilă, mulțumind țării noastre pentru solidaritatea și sprijinul arătate tuturor celor refugiați din calea conflictului militar din Ucraina.

Di Maio a subliniat importanța unității la nivel european referitor la acțiunile de sancționare severă a Rusiei, dar și de sprijin a Ucrainei, precum și importanța continuării eforturilor de a consolida proiectul european în diverse domenii, inclusiv în cel al energiei, pentru a asigura securitatea energetică a Uniunii Europene.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul de externe italian a exprimat întreaga disponibilitate a Italiei de a sprijini eforturile umanitare atât în Ucraina, cât și ale statelor din vecinătatea Ucrainei.

Într-o conferință de presă comună cu omologul său italian, ministrul Afacerilor de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat:

„Am purtat astăzi un dialog foarte consistent şi foarte pragmatic. În mod firesc, subiectul principal al discuţiilor noastre a fost situaţia gravă de securitate din Ucraina, care afectează întreg spaţiul european şi euroatlantic. Cerem, în mod evident, Rusiei să înceteze agresiunea ilegală contra Ucrainei, să oprească ostilităţile, să-şi retragă trupele de întreg teritoriu al Ucrainei”.

El a evidențiat că România și Italia se coordonează „strâns” la nivelul Alianței Nord-Atlantice pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul estic, care este extrem de necesară în actualul context de securitate, și a mulțumit omologului său italian pentru sprijinul pe care îl acordă pentru accelerarea procesului de creare a grupului de luptă NATO pe teritoriul României.

„De asemenea, am mulţumit domnului ministru pentru sprijinul pe care Italia îl acordă prin misiunea de patrulare aeriană a spaţiului aerian al României în perioada ianuarie – aprilie 2022, cu opt avioane Eurofighter Typhoon, la care se adaugă şi un contingent de 130 de soldaţi italieni”, a mai spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai evidenţiat că legăturile puternice dintre cele două state sunt întărite şi de comunitatea românească numeroasă din Italia şi a mulţumit omologului său pentru modul în care autorităţile din peninsulă au integrat această comunitate.