Președintele Iohannis l-a desemnat ca prim-ministru al României tot pe Ludovic Orban

În urma unei declarații susținute la Palatul Cotroceni Klaus Iohannis l-a desemnat joi, 6 februarie, pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Decizia președintelui a fost luată după consultarea cu partidele parlamentare și a fost transmisă în direct de mai multe publicații jurnalistice din țară.

„Obiectivul nostru clar sunt anticipatele”

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat miercuri seară la Digi24 că după adoptarea moţiunii de cenzură, obiectivul clar al liberalilor este acela de a determina alegeri anticipate. Ludovic Orban a dezvăluit care este strategia pentru a ajunge la acest deznodământ, dorit și de președintele Klaus Iohannis: parlamentarii liberali nu vor vota învestirea a două guverne succesive. În plus, tot pentru acest obiectiv, premierul demis este dispus să poarte negocieri cu toate partidele, cu excepţia PSD.

Guvernul Orban, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul Orban a fost demis, miercuri, 5 februarie, în urma unei moțiuni de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu doar o zi înainte de a fi demis, guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen. Ordonanța prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

„Ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Executivul Orban a căzut după doar doar trei luni de la învestirea sa. Decizia Parlamentului a deschis practic drumul spre alegerile anticipate, o premieră în istoria post-decembristă.