Președintele Italiei la întâlnirea cu Iohannis: „Emigrarea, o temă care trebuie abordată în comun”

În a doua zi a vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, în Italia, acesta s-a întâlnit cu Sergio Mattarella, președintele țării gazdă. „Am discutat unele detalii legate de relaţia noastră economică, care este în continuă creştere”, a declarat Klaus Iohannis. Mattarella a pus accent pe problema migrărilor din Europa.

Potrivit şefului statului român, s-a atins un nivel record de aproape 15 miliarde de euro al schimburilor bilaterale între România și Italia, iar specialiştii estimează că această tendinţă de creştere se va menţine şi pentru perioada viitoare.

„Am subliniat că România este şi rămâne o piaţă foarte atractivă, este o ţară cu un potenţial important (…). Aşteptăm cu mare interes noi şi noi investiţii”, a afirmat Iohannis.

Sergio Mattarella, președintele Italiei:

De asemenea, președintele Mattarella și-a exprimat încrederea în țara noastră care va prelua în curând președenția Uniunii Europene, subliniind importanța Summitului UE de la Sibiu din 2019, „în cursul căreia vor exista multe teme care trebuie abordate, începând cu emigrarea”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Italia și România sunt țări de primă destinație a migranților, iar țările noastre sunt conștiente de modul în care acest fenomen poate fi înfruntat în Europa.”, a afirmat președintele Italiei apoi a continuat: „Migrația este o problemă europeană care trebuie rezolvată în comun de țările Uniunii Europene.”

Șeful statului italian a subliniat „marea unitate pe care Italia o are cu România, importanța deosebită a relațiilor dintre cele două state, relații care se bazează pe legături culturale și istorice antice, pe relații economice, sociale și culturale actuale”, a subliniat Mattarella.

„Există un milion și două sute de mii de români în Italia – a reamintit șeful statului italian – și mii de italieni trăiesc în România. Acolo există peste 19 mii de companii înființate de italieni. Pe scurt, între cele două țări „există o mare legătură sufletească și o intensă cooperare culturală”, a spus Mattarella, reamintind „numeroasele schimburi între universitățile din cele două țări”.