Primar din Italia impresionat de buna organizare a alegerilor prezidențiale române: „Un sistem de vot inovativ și rapid”

Cetățenii români din Italia au fost extrem de mulțumiți de buna organizare a procesului de vot din cadrul alegerilor prezidențiale care tocmai s-au încheiat cu victoria candidatului Klaus Iohannis. În orașul Monterotondo de lângă Roma secția de votare a fost vizitată și de primarul localității, Riccardo Varone, care a declarat pentru Rotalianul: „Am rămas impresionat de buna organizare și de sistemul de vot rapid și eficient”.

În Monterotondo au votat în cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidențiale un număr de 2.516 de români. Secția de votare cu numărul 301 a fost deschisă în via John Fitzgerald Kennedy, iar în prima parte a zilei de duminică a fost vizitată și de primarul localității, Riccardo Varone, care a avut amabilitatea să ne acorde un mic interviu.

„Trebuie să mărturisesc că i-am felicitat pe cei din secție pentru buna organizare a alegerilor, pe președintele secției care mi-a explicat cum funcționează sistemul vostru de vot, unul inovativ și în același timp foarte rapid”, ne-a spus edilul italian.

În Monterotondo, la 1 ianuarie 2019 erau înregistrați ca rezidenți un număr de 2.830 de cetățeni români, conform datelor ISTAT. Despre ei, primarul localității ne-a declarat că sunt complet integrați din punct de vedere economic, social și religios: „Comunitatea românească este cea mai numeroasă în Monterotondo dintre cele străine. De-a lungul anilor românii au dezvoltat activități în sectorul gastronomic, în cel al construcțiilor, iar în ultimul timp s-a înființat și o biserică ortodoxă românească ceea ce ne face să afirmăm că integrarea românilor este una completă din punct de vedere economic, religios și social.”

Ce-ar putea face românii mai mult pentru a fi acceptați și catalogați la adevărata lor valoare socială și culturală?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ar putea organiza mai multe inițiative prin care să-și promoveze valorile culturale și religioase, schimburi de experiență interculturale care să ne ajute să ne cunoaștem mai bine. Îmi amintesc că în trecut, când nu eram încă primar al localității, erau evenimente românești care promovau arta, cultura, religia. Crearea de astfel de momente de uniune culturală și religiosă consider că reprezintă punți de legătură și socializare între diferitele culturi și comunități care trăiesc acum la Monterotondo.”

?? La secția de votare de la Monterotondo (Roma) ne-am întâlnit si cu primarul localității, Riccardo Varone. Despre românii care trăiesc în această localitate, primarul ne-a spus: ,,Integrarea comunitătii românești este completă din punct de vedere economic, religios și social."

Gepostet von Rotalianul – Revista românului din Italia am Sonntag, 24. November 2019

Distribuie acest articol