Primar din Italia, apropiat al comunității românești, lovit în cap cu un ciocan de o persoană necunoscută

Carlo Giacone, primarul orașului Giaveno, localitate de lângă Torino, în vârstă de 62 de ani, a fost atacat în seara târzie de sâmbătă spre duminică, 30 octombrie, de o persoană necunoscută care l-a lovit cu un ciocan în zona capului. Edilul, apropiat al comunității românești, prezent la multe dintre evenimentele organizate de români în oraș, a suferit mai multe fracturi de craniu și se află în stare gravă la spital, informează ANSA.

S-a întâmplat cu puțin înainte de miezul nopții, chiar în localitatea pe care o administrează. Carlo Giacone a fost lovit în cap cu un obiect contondent, care se presupune că ar fi fost un ciocan, de o persoană cu fața acoperită care apoi s-a făcut nevăzută.

Grav rănit, primarul a fost transportat la spitalul din Rivoli. Deși a suferit mai multe fracturi de craniu și starea sa ar fi una foarte gravă, viața nu i-ar fi în pericol, precizează sursa citată.

Carabinierii fac cercetări pentru a-l găsi pe atacator.

Primarul din Giaveno este un apropiat al comunității românești din această localitate, mereu atent la nevoile conaționalilor noștri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În martie 2020, pe adresa redacției noastre ne-a trimis un comunicat în care anunța că s-au primit fonduri de la guvern destinate cetățenilor aflați în dificultate și ne ruga să-i anunțăm pe românii rezidenți în localitatea pe care o administra pentru a se prezenta la primărie: „În localitatea noastră trăiesc circa 600 de români, familii sau persoane singure, bine integrate, facem un apel și le aducem la cunoștință că există posibilitatea de a solicita un voucher pentru achiziția de produse alimentare”, ne-a spus atunci edilul italian.

Tot în 2020, la sărbătorile Pascale adresa pe pagina de Facebook un salut în limba română: „Hristos a Înviat!”, adresat comunității românești care sărbătorea Învierea lui Isus Hristos. Zeci de români au răspuns atunci edilului cu tradiționalul „Adevărat a Înviat!” Un gest de solidaritate creştină, expresie indispensabilă a respectului reciproc și a bunei conviețuiri între cetățenii români și autoritățile administrative italiene.

În 2022, a fost însă prezent chiar în biserica ortodoxă română din Giaveno, unde alături de preotul Livius Todirașcu  a transmis românilor ortodocși „Hristos a Înviat și Paște Fericit!”.

Ieri, cu puține ore înainte de a fi atacat în plină stradă, a celebrat cununia dintre doi români, Andreea și Cosmin, cu care a făcut o fotografie și a publicat-o pe profilul său de Facebook. „Felicitazioni ad Andreea e Cosmin, un futuro di giorni belli e felici ❤️” (Felicitări Andreei și lui Cosmin, un viitor cu zile frumoase și fericite ❤️), a scris primarul italian lângă fotografia cu cei doi miri români.

Carlo Giacone este administrator de multă vreme în Giaveno, orașul cu 16.000 de locuitori din Val Sangone (Torino). Angajamentul său politic datează cel puțin din 1994, când a devenit consilier municipal și consilier pentru sport și turism în cadrul Primăriei din Giaveno. Zece ani mai târziu a devenit viceprimar, iar în 2014, pentru prima dată, primar. La alegerile din 2019, susținut de trei liste civice, dintre care una pe numele său, a primit din nou cele mai multe voturi.