Primăria din Montecatini și Biserica Ortodoxă Română, invitație la evenimentul „Arta și Cultura – un pod între oameni”

Primăria localității Montecatini Terme din Toscana și Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Mc. Pelaghia” organizează vineri, 25 martie, un eveniment cultural de prezentare a proiectului Bisericii Sfânta Pelaghia și operei de artă „Buna Vestire” a arhitectului italian Oreste Ruggiero.

Evenimentul „Arte e Cultura – a tutti i livelli resta il ponte fra gli uomini”, va avea loc la Terme Tettuccio – Salone Portoghesi, Viale Giuseppe Verdi 71, Montecatini Terme (PT), la ora 17:30, iar intrarea va fi liberă. Va fi difuzat filmul documentar „Constantin Brâncuşi. Coloana sau Lecţia despre infinit”, în regia lui Laurențiu Damian.

Vor fi prezenți Ileana Popovici, actriță și om de cultură, Luca Baroncini, primarul localității Montecatini Terme, Mons. Roberto Filippini, Episcop al Eparhiei Pescia, preotul Trandafir Ioan Bobarmea, decan delegat al Eparhiei Ortodoxe Române din Italia, Edmond Neagoe, de la Consulatul general al României la Bologna, preotul Matei Tulan, parohul Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Mc. Pelaghia” din Montecatini Terme și Andrei Giurgia, director SFR (Serile Filmului Românesc).

„Când părintele Matei Tulan mi-a cerut să reflectez la un posibil proiect de extindere și transformare a spațiului unei clădiri destinate uzului ca depozit comercial, într-o Biserică pentru cultul creștin ortodox român din Montecatini Terme, m-am gândit că va fi un lucru foarte greu, atât de imposibil pe cât de ambițios pentru un orășel mic ca această stațiune termală”, a afirmat Oreste Ruggiero, arhitect, artist și scriitor italian.

Despre opera de artă ANNUNCIAZIONE (Buna Vestire), Oreste Ruggiero a precizat:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Părintele Matei mi-a cerut să creez și să introduc tema Bunei Vestiri, cu Sfântul Arhanghel Gavril și Fecioara Maria, în două ferestre înguste și lungi, așezate într-o parte a absidei bisericii.

Figurile pe sticlă de pe laturile absidei de aproximativ 2,5 metri înălțime comunică la distanță, dar nu m-am putut abține să nu le reunesc și într-o lucrare mai mică, într-o compoziție ce îmi va aminti de acest drum plin de semnificații și de entuziasm creativ.

Tema indicată de părintele Matei Tulan, este deci un omagiu adus Bunei Vestiri (care în Toscana capătă o înaltă valoare simbolică referindu-se și la un nou început; nu întâmplător la Florența, și aceasta până în 1750, anul începea la 25 martie, ziua Bunei Vestiri) că apare dorința ce în sfârșit se prevestește, sub semnul lui Leonardo, Piero della Francesca, Constantin Brâncuși, Mircea Eliade, Giovanni Papini…, pe scurt, în numele unor mari maeștri ai filosofiei, artei și a culturii, o nouă și mai fericită eră pentru umanitate.”

Distribuie acest articol