O primărie din București a vrut să premieze elevii de nota 10 la Bac. Tinerii au plecat însă din țară

Primăria Sectorului 1 din București a organizat miercuri, 14 noiembrie, o ceremonie pentru premierea elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat sau la Olimpiadele internaționale, informează Digi24.

Organizatorii au avut însă o surpriză în momentul ceremoniei, în sală erau prezenți doar părinții celor 5 elevi din București care au luat 10 la Bacalaureat. Tinerii au plecat deja din țară. O imagine surprinsă la festivitatea de premiere arată o sală goală, iar primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a fost nevoit să le înmâneze premiile părinților.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, va premia miercuri, 14 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, elevii care au obţinut rezultate deosebite la Examenul Naţional de Bacalaureat, la Evaluarea Naţională (sesiunea iunie-iulie 2018) şi la olimpiadele internaţionale. În cadrul ceremoniei, care va avea loc în Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 1 din Bd. Banu Manta nr. 9, 22 de elevi vor primi recunoaşterea meritelor şi muncii depuse în cursul anului şcolar.

Astfel, edilul Dan Tudorache îi va premia pe elevii din unităţile de învăţământ din Sectorul 1 care au obţinut nota maximă la Examenul de Bacalaureat, la Evaluarea Naţională, precum şi pe cei care au fost medaliaţi la olimpiadele internaţionale”, anunţa, marţi dimineaţă, Primăria Sectorului 1.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

1 din 4 absolvenți de facultate pleacă din România

În condiţiile în care mai bine de unu din patru absolvenţi de studii superioare (26,6%) pleacă din ţară, exodul creierelor poate avea consecinţe serioase asupra dezvoltării României. Aceasta întrucât emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung. În oraşe înfloritoare, precum Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, este o provocare pentru angajatori să găsească candidaţi competenţi pentru locurile de muncă vacante. Criza de capital uman este încă şi mai acută când vine vorba de lucrătorii calificaţi, care lucrează manual, şi de lucrătorii înalt calificaţi, în special cei din domeniul IT&C, sănătate, învăţământ, ştiinţă şi inginerie.

Atunci când sunt întrebaţi de ce nu doresc să se mai întoarcă în ţară, migranţii invocă mediul politic, lipsa meritocraţiei şi nerecunoaşterea deplină a calificărilor ca fiind unele dintre cele mai semnificative obstacole.