Proiect de înfrățire româno-italian. Primarul din Piatra Neamț primit cu onoare într-un oraș din Sicilia

Stabilirea unei înfrățiri între orașul Santa Croce Camerina (Sicilia) și orașul Piatra Neamț (România) a fost scopul memorandumului semnat vineri, 25 septembrie, de primarul Giovanni Barone și Dragoș Chitic, primarul orașului românesc, aflat în vizită pe insula italiană.

O delegație românească formată din primarul Dragoș Chitic, însoțit de soție și alături de președintele Comisiei pentru Comunitățile Române din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a fost prezentă în Sicilia unde s-a întâlnit în sala de ședințe a primăriei din Santa Croce Camerina cu primarul Giovanni Barone.

Proiect de înfrățire româno-italian. Primarul din Piatra Neamț primit cu onoare la Santa Croce Camerina. Foto: santacroceweb.com

Alături de edilul italian, la întrevedere au mai luat parte președintele Consiliului Municipal Santa Croce Camerina, Piero Mandarà, vicepreședintele Consiliului, Antonella Galuppi, consilierul Giulia Santodonato, președintele de onoare al asociației Pro-loco Kamarinense, Raffaele Agnello, reprezentantul local al comunității românești, Cornelia Nicola, promotoare a acestei inițiative de înfrățire, precum și secretarul orășenesc, Nadia Gruttadauria.

Proiect de înfrățire româno-italian. Primarul din Piatra Neamț primit cu onoare la Santa Croce Camerina. Foto: santacroceweb.com

În discursul său, primarul Dragos Chitic a subliniat că „cele două orașe, deși nu sunt apropiate din punct de vedere geografic, au multe în comun, cum ar fi extraordinarul patrimoniu istoric, artistic, turistic și valori de neclintit, precum ospitalitatea și prietenia. „Sper – a spus primarul Chitic – că această inițiativă este un prim pas pentru stabilirea unei relații fructuoase de fraternitate și integrare între cele două comunități, pentru a crea punți între culturi diferite și alianțe care să aducă bunăstare comunităților.”

Proiect de înfrățire româno-italian. Primarul din Piatra Neamț primit cu onoare la Santa Croce Camerina. Foto: santacroceweb.com

Primarul Giovanni Barone a ținut să salute și să mulțumească oaspeților români pentru prezența lor:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Suntem bucuroși să promovăm această inițiativă. Prezența lor aici este importantă, astfel încât să poată vedea cu proprii ochi potențialul nostru productiv și să punem bazele unui schimb cultural și comercial. După ce au participat la sărbătoarea patronală a S. Rosalia, după vizita la siturile noastre arheologice, a faimoasele locuri din Montalbano și a fermelot noastre, vom încerca să creăm o rețea pentru a încuraja relațiile comerciale și turistice între cele două orașe. Cele două municipalități vor îndeplini, de asemenea, o funcție de intermediar între companiile noastre locale și cele din România.”

„Întâlnirea de astăzi – a subliniat și Piero Mandarà – este doar începutul unui proiect care va putea stabili un circuit virtuos prin schimburi turistice, culturale și comerciale, care ne va permite să punem bazele unor noi și concrete oportunități de creștere și dezvoltare.”