Propatria Festival: Concert pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH” pe scena Conservatorului „Santa Cecilia” din Roma

Duminică, 29 septembrie 2019, ora 19:00, Accademia di Romania in Roma și Asociaţia Culturală Româno-Italiană Propatria din Roma, în colaborare cu Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma, organizează concertul pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH”. Concertul va fi susținut de pianiștii Daniel Petrică Ciobanu (România) și Alexander Gadjiev (Italia) și va avea loc pe scena Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18, Roma). În program piese de: Maurice Ravel și Igor Stravinsky.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Daniel Petrică Ciobanu a câștigat prima dată recunoașterea internațională în 2017 la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internațional George Enescu din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio. A început studiul pianului la vârsta de 9 ani la Piatra Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Balan, iar mai târziu cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. A continuat să câștige burse pentru a studia în Scoția cu Graeme McNaught și apoi cu Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind Conservatorul Regal din Scoția. A absolvit studiile la École Normale de Musique “Alfred Cortot” la Paris cu Marian Rybicki și la Universität der Künste din Berlin cu Pascal Devoyon și Markus Groh.

În cadrul concursului internațional de pian “Maroc Philarmonique” a câștigat “Premiul Publicului” și “Premiul Orchestral”, iar câteva luni mai târziu a câștigat Premiul I la concursul “Sheepdrove Piano Competition”. Alte premii internaționale recente includ: Premiul I la concursul internațional de pian “BDNES” organizat la Rio de Janeiro (Brazilia), Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună “Sonată clasică” la “Concursul internațional de pian al UNISA” din Pretoria (Africa de Sud). De-a lungul celor 4 ani universitari a avut cursuri de masterat cu Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petraș Geniusas și Ian Fountain. În acest timp susține numeroase concerte cu orchestre precum: Camerata Israeliană și Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra “Mihail Jora” din Bacău, Orchestra “Cergy Pontoise” din Paris, “Chapelle Musicale de Tournai” Belgia, “Conservatorul Regal din Scoția, Orchestra Philarmonique du Maroc, Orchestra Simfonică din Pretoria, Orquestra Sinfonica do Brasilia și Orchestra Filarmonică KZN.

Recent a susținut concerte la “Aldwell Center” din Ierusalim, “Bronfman Auditorium” din Tel-Aviv, “Centrul Baxter” din Cape Town, “Teatro Municipal” din Rio de Janeiro, Universitatea “Tsinghua” din Beijing, Kasbah Maison Arabe Marrakech, Consulatul Britanic din Los Angeles, Mozarteum din Szalsburg, München Gasteig, Auditorium de Radio France, Teatrul 95 și Salle Cortot din Paris, Fabbrica Fazioli din Sacile, Royal Festival Hall din Londra, Teatro Massimo din Palermo, Ateneul Român din București, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro și Sala de Concerte din Taipei. În Scoția a susținut concerte în orașe precum Inverness, Insula Man, Lanark, Musselbrough, Edinburgh și Glasgow.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2010 la Conservatorul Regal din Scoția câștigă Premiul I la concursul de pian Elgin Moray și este invitat să evolueze alături de Lang Lang într-o orchestră de 100 de piane (22 mai 2011, la Royal Festival Hall). De asemenea, este selectat de Lang Lang pentru a interpreta, în fața a 3000 de persoane, o piesă solo la alegerea sa.

Pe data de 19 februarie 2014, a fost premiat cu una dintre cele trei burse oferite de Yamaha Music Foundation Europe, după ce a fost selectat printre cei 10 finaliști de la cele mai bune academii și conservatoare de muzică din Marea Britanie, concurs organizat la Academia Regală de Muzică din Londra. Premiul I la Concursul Internațional Bromsgrove, Premiul II la categoria profesională a Concursului Internațional de Pian “Adilia Alieva”, împreună cu un premiu special pentru piesă impusă, semifinalist în prestigioasa “Competiție internațională de pian scoțian”, Premiul II la Concursul Internațional de Piane al lui Leuze “Andre Dumortier” și Premiul II și Premiul Publicului la concursul internațional de pian Montrond Les Bains din Montrond.

În 2015 a primit Premiul I Grand Prix, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Morocco Philharmonic International Piano Competition, devenind primul pianist din istoria concursului care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului pentru Top Prize. De asemenea, a câștigat Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună “Sonată Clasică” la Concursul Internațional de Pian al UNISA din Pretoria (Africa de Sud) și Premiul I la Concursul internațional de pian BNDES de la Rio de Janeiro.

În 2017, Daniel Petrică Ciobanu a înființat “Festivalul de Muzică Neamț” pentru a crea o platformă internațională puternică și proaspătă pentru tinerii artiști. Festivalul, cu durata de o săptămână, se desfășoară în fiecare an în Munții Carpați și include nu numai repertoriu clasic, ci și programe de jazz și proiecte experimentale.

În stagiunea 2019/2020, va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, în special pentru debutul său cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Arturo Toscanini din Parma. În acest sezon, va evolua alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal și va susține numeroase concerte solo, inclusiv un turneu în Japonia și recitalul său de debut de la Festivalul de la Lucerna.

ALEXANDER GADJIEV – expunerea muzicală și cultura Europei Centrale o datorează în primul rând familiei sale, ambii părinți fiind profesori de pian și muzicieni, iar în al doilea rând, Goriţiei – orașul său de origine – o răscruce naturală de popoare, culturi și limbi. Acești factori au avut o influență determinantă asupra abilității sale naturale de a absorbi, procesa și reprocesa, după propriul gust, diferite stiluri muzicale și limbi străine.

Încurajat de tatăl său, un renumit profesor rus, Alexander a cântat pentru prima dată cu o orchestră la vârsta de nouă ani și a ținut primul său recital solo la vârsta de zece ani. A absolvit conservatorul la vârsta de șaptesprezece ani, cu cele mai mari note și onoruri. Acest lucru i-a permis să participe la Premio Venezia – un concurs rezervat pentru cei mai buni și talentați tineri din Italia – și să câștige a 30-a ediție a premiului. Numeroasele recitaluri ale Premio Venezia i-au permis să evolueze atât în Italia, cât și în străinătate (Londra, Paris, Madrid, Dublin).

Decembrie 2015 a marcat un punct de cotitură în cariera sa internațională. La cel de-al IX-lea concurs internațional de pian de la Hamamatsu, una dintre cele mai prestigioase competiții de pian din lume, juriul, printre care și Martha Argerich, Akiko Ebi și Serghei Babayan, i-a acordat Premiul I. Performanțele sale au încântat publicul din Hamamatsu, câștigând astfel şi Premiul Publicului. De atunci, Alexander a fost invitat în mod regulat să cânte în Japonia și la principalele festivaluri de pian, printre care: Festivalul Verbier, Festivalul MiTo din Torino, Festivalul Chopin din Duszniki, Festivalul internațional de pian ClaviCologne din Düsseldorf, Festivalul de pian Rafael Orozco din Cordoba, Festivalul de la Ljubljana, Festivalul Bologna, Settimane Musicali pentru Teatrul Olimpico din Vicenza, Festivalul Animato de Paris, Ravenna Musica și Festivalul Kammermusik din Salzburg.

În octombrie 2018, s-a reafirmat la nivel internațional cu victoria la “Monte-Carlo World Piano Masters 2018″, un concurs de elită rezervat numai pianiștilor care au câștigat deja numeroase premii internaționale și care are loc odată la fiecare trei ani în renumita Salle Garnier din Monte Carlo. Juriul, prezidat de Phillippe Entremont, i-a acordat Premiul Rainier III, și cu el numeroase concerte în Franța și Europa. Alexander a cântat în unele dintre cele mai importante teatre de operă și săli de concerte (Teatro La Fenice din Veneția, Teatro Regio din Torino, Teatro Alighieri din Ravenna, Kioi Hall și Bunka Kaikan din Tokyo, Sala de Concert Kitara din Sapporo – Osaka, Salle Cortot din Paris, Conservatorul din Moscova, Salt Lake City, Istanbul, Barcelona, ​​Roma, Milano etc.) și cu orchestre celebre, precum Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra Sinfonica del Teatro della Fenice, Virtuosi Italiani, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonicii din Nagoya, Orchestra Simfonică din Kyoto, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Filarmonicii Pomeraneze, Orchestra Simfonică din Ierusalim și Orchestra Mitteleuropa. De asemenea, a colaborat cu unii dintre cei mai renumiți dirijori la nivel internațional: Yuri Temirkanov, Marek Pijarowski, Ken Takaseki, Anton Nanut, Tatuya Shimono, Tomomi Nishimoto, Christopher Franklin, Marco Guidarini, Olivier Ochanin, En Shao, Ulrich Windfuhr, Giedre Šlekyte, Gianluca Martinenghi și Tiziano Severini.

A înregistrat pentru Suonare News, ALM Records Japan, în timp ce concertele sale au fost difuzate de Rai Radio3, Rai3, Radio Vaticana, Radio Classica, ORF, RTV Slovenija și Radio Koper. Următorul său CD, intitulat “Fantasmele Literare”, va fi lansat în septembrie de către eticheta “ACOUSENCE RECORDS” și va conține lucrări de Schumann și Liszt. În prezent, studiază împreună cu Pavel Gililov la Mozarteum Salzburg și participă la prestigioase masterclasses precum “Eppan Piano Academy” și “Verbier Piano Academy”, ambele limitându-se la un număr foarte mic de pianiști selectați din întreaga lume.

Proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.