Luigi Di Maio: 1300 de euro în plus la salariu pentru „badante” și „colf”

- Conținut sponsorizat -

În Italia sunt înregistrați cu statutul de „muncitori” peste 2,5 milioane de persoane. Nimeni nu are însă curajul să recunoască – susține Mișcarea 5 Stele din Peninsulă – că acești muncitori reprezintă de fapt săracii poporului. „Mai există mii de tineri, femei, bărbați, mame și tătici care au de întreținut familii și primesc chiar și 3 euro pe oră la locul de muncă. Nu se mai poate așa!”, scrie pe blogul partidului M5S.

Movimento 5 Stelle, organizație politică aflată la conducerea țării, are intenția să înainteze în Parlament spre dezbatere un proiect legislativ ce prevede că un lucrător din Italia nu poate primi mai puțin de 9 euro brut pe oră. „Până la sfârșitul lunii, această propunere, o vom înainta în Parlament. Vom vedea cine ne va fi alături. Sunt gata să deschid un dialog pe această temă cu toate forțele parlamentare, antreprenorii, sindicatele și alte instituții sociale, pentru a obține transformarea proiectului nostru în lege”, a declarat Luigi Di Maio, ministrul Muncii din guvernul italian. „Cu 3 euro pe oră nu poți ajunge la sfârșitul lunii. Cu 3 euro pe oră îți urăști slujba, ești nemulțumit, nu îți poți planifica un viitor. Și nu este ideea noastră despre cum se poate trăi în această țară”, este de părere Di Maio.

În urma adoptării acestei legi, îngrijitoarele și menajerele din sectorul casnic, ar costa familiile italiene cu 230% mai mult decât în prezent, scrie Il Giornale:

„Propunerea celor de la M5S pentru introducerea salariului minim de 9 euro/oră, ar fi o grea lovitură pentru cele 2 milioane de familii italiene care beneficiază de serviciile unui lucrător casnic. Ar trebui să se plătească 1.300 de euro în plus la salariu pentru menajere, 1.230 în plus pentru bone și 1.120 de euro mai mult pentru îngrijitoare.

Din cele 2 milioane de familii italiene care beneficiază de serviciile unei menajere, bone sau ale unei îngrijitoare (badante), doar 860.000 de familii au angajat lucrătorul casnic cu un contract de muncă în regulă, restul de 1.1 milioane au un lucrător în negru, nedeclarat la INPS. Propunerea lui Di Maio ar încuraja și mai mult munca la negru în acest sector, deoarece costurile ar fi prea mari și multe dintre familiile care au nevoie de serviciile de acest gen nu își permit asemenea cifre.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și pentru vicepreședintele Assindatcolf, Andrea Zini, «impunerea salariului minim în sectorul nostru de lucru ar însemna că multe familii nu și-ar mai putea permite un angajat în regulă și atunci mulți ar folosi personal casnic „la negru”. Azi, șase din zece muncitori lucrează fără un contract, mâine s-ar putea ca toți să lucreze astfel.»

- Mai multe după publicitate -