Proteste în Italia împotriva războiului din Ucraina. „Să fie pace în lume!”

Numeroase manifestații împotriva războiului din Ucraina au fost organizate vineri și sâmbătă în Italia, în cele mai mari orașe. La Bologna, Milano, Torino, Roma, Napoli și alte localități italiene, cetățenii au ieșit în stradă să protesteze după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat o invazie la scară largă în Ucraina.

Cea mai importantă manifestație a fost organizată de sindicatele CGIL, CISL, UIL la Roma, în Piazza Santi Apostoli, sâmbătă, 26 februarie, la ora 11:00. Sute de oameni au ieșit în stradă la Roma, pentru încetarea focului în teritoriile ucrainene.

Roma. Foto: Corriere della Sera

Împreună cu cele trei Confederații au manifestat Rețeaua italiană de pace și dezarmare, Asociația Națională a Partizanilor (Anpi) și alte organizații.

La Torino oamenii au manifestat în Piazza Castello împotriva invaziei ruse din Ucrainei. Numeroase persoane prezente la evenimentul promovat de Coordinamento A.G.i.Te împotriva tuturor războaielor, la care au participat numeroase grupuri civice, inclusiv sindicate și reprezentanţii tuturor religiilor. „Războiul nu rezolvă nicio problemă, pur și simplu distruge”, a spus Zaira Zafarana de la A.G.i.Te.

Manifestație împotriva războiului din Ucraina, la Torino. Foto: Mihai Bursuc

La Bologna, în Piazza Maggiore, peste 5.000 de oameni au manifestat vineri seara, împotriva războiului din Ucraina. Prezent și îndrăgitul cantautor Gianni Morandi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Manifestația a fost organizată de Asociația „Il Portico della Pace”. Sub cerul capitalei regiunii Emilia Romagna au vorbit, printre alții, primarul orașului Bologna Matteo Lepore, vicepreședintele Emilia Romagna Elly Schelein, cardinalul Zuppi și membri ai comunității ucrainene din Bologna.

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă și la Milano, pentru a manifesta împotriva războiului din Ucraina. Demonstranții au avut pancarte care cereau intervenția NATO pentru a pune capăt războiului.

Între timp, primarul Beppe Sala, printr-o postare publicată pe rețelele de socializare, a făcut cunoscut că Milano va primi refugiați ucraineni. „Imaginile venite din Ucraina ne zguduie conștiința, Milano își va aduce contribuția și va acorda sprijin celor care fug de război” – a precizat Sala.

Manifestație la Milano împotriva războiului din Ucraina. Foto Biagio Simonetta

Manifestații similare de solidaritate cu poporul ucrainean au avut loc și în alte orașe din Italia.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a intrat în ziua a treia. Lupte grele s-au dat în suburbii şi chiar pe străzile Kievului. Mai multe explozii s-au produs sâmbătă dimineaţă în diverse zone din oraș. Rușii susțin că au cucerit orașul Melitopol, iar în Kiev, un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă de croazieră. Preşedintele Ucrainei a rămas în capitală, împreună cu guvernul, şi a transmis că poporul „nu va depune armele”.

Distribuie acest articol