Proteste de amploare ale păstorilor italieni: „Se aduce lapte din România iar noi dăm faliment”

Manifestații și proteste au loc în aceste zile pe insula italiană Sardinia, unde păstorii sunt revoltați din cauza importurilor de lapte de oaie și de capră ieftin, provenit din străinătate, mare parte și din România.

Păstorii din Sardinia au ieşit la sfârşitul săptămânii în stradă şi au blocat principala arteră de trafic din insulă, şoseaua 131. Motivul este preţul extrem de mic la care li se cumpără laptele – 55 de eurocenţi litru, scrie La Repubblica – şi din cauza căruia, susțin că ies în pierdere, mai mult decât în câștig. În plus, procesatorii prefer să aducă lapte din import, care este şi mai ieftin.

„Se aduce lapte din România și Bulgaria” – declară Andrea Casu, 50 de ani, din Sant’Andrea Frius, proprietarul unei mici companii agricole – „lapte care e foarte ieftin iar noi abia mai supraviețuim. Toți politicienii regionali ne-au abandonat, abia reușesc să-mi plătesc împrumutul la casă.”

După evenimentele de revoltă de sâmbătă de la Ortacesus și Senorbì, în sudul insulei, care au avut vizibilitate națională datorită și implicării jucătorilor de fotbal din Cagliari, duminică, 10 februarie, păstorii italieni au lansat un ultimatum instituțiilor: dacă nu se va găsi o soluție în câteva zile în legătură cu prețul laptelui, protestatarii vor bloca sediile din toată Sardinia pentru alegerile regionale de duminică, 24 februarie.

Duminică dimineața, în Porto Torres, mai mult de 100 de protestatari au oprit camioanele frigorifice care veneau de la Genova. Agricultorii au blocat un camion care transporta carne de porc din Franța și au aruncat o mare parte din încărcătură pe șosea, cerând intervenția autorităților sanitare și denunțând „condițiile nefavorabile în care sunt transportate alimentele destinate pieței locale”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Agricultorii din Sardinia au oprit un camion care transporta carne de porc din Franța și au aruncat o mare parte din încărcătură pe șosea, cerând intervenția autorităților sanitare și denunțând „condițiile nefavorabile în care sunt transportate alimente destinate pieței locale”

Evenimente de acest fel au avut loc și la Sulcis: 150 de fermieri sosiți de pe întreg teritoriul insulei au blocat podul care leagă Sant’Antioco de insula-mamă. Au parcat autoturisme și vehicule de teren de-a lungul podului, apoi au luat recipientele și au turnat laptele pe asfalt, ca un protest demonstrativ. O manifestație similară a avut loc în centrul orașului Teulada.

Fermierii din Sardinia aruncă laptele pe străzi în semn de protest pentru prețul mic/litru pe care îl primesc

Jurnalistul italian Diego Fusaro a postat pe Twitter o imagine în care un TIR cu lapte românesc, spune el, circulă sub escorta armată a carabinierilor pentru a fi apărat de furia localnicilor. În imagine, însă, nu se distinge niciun însemn care să facă legătura cu România. Fusaro susţine cauza păstorilor şi spune că acesta este unul dintre efectele negative ale globalizării. „Sarzii ajung să bea lapte românesc, sicilienii vor mânca portocale din Maroc”, a scris jurnalistul pe Twitter.

Distribuie acest articol