Proteste studențești pe întreg teritoriul Italiei. La Torino arse manechinele lui Salvini și Di Maio

Noul an universitar în Italia a început cu demonstrații studențești în toate marile orașe ale peninsulei. La Roma studenții au protestat în față la sediul Ministerului Educației din viale Trastevere, slogane și coruri ale tinerilor protestanți împotriva celor doi vicepremieri s-au auzit sub ferestrele instituției. La Torino, manechine ale lui Salvini și Di Maio au fost arse în Piață. Ministrul de Interne Matteo Salvini: „Dezgustător!” Luigi Di Maio, ministrul Muncii și Politicilor Sociale: „Protestele sunt importante, ușile ministerului sunt deschise discuțiilor”.

Peste 70.000 de studenți, în peste 50 de Piețe italiene, au demonstrat ieri, 12 octombrie împotriva manevrei fiscale a Guvernului italian care prevede o reducere cu o sută de milioane de euro a fondurilor ministerului Educației și au solicitat o intervenție asupra reducerii taxelor din învățământul universitar. Anunțând o stare de protest permanentă, studenții au invocat  de asemenea, lipsa de resurse și măsuri concrete pentru combaterea nesiguranței pe piața muncii.

La Torino, câțiva studenți au ars manechinele care îi întruchipau pe vicepremierii Matteo Salvini și Luigi Di Maio. Pe felinarele din Piazza Castell, am fost prinse afișe cu imagini ale liderilor Ligii și Mișcării 5 Stele, iar fețele lor au fost acoperite cu vopsea roșie.

Matteo Salvini a comentat pe Twitter gestul studenților torinezi: „Acești studenți așa-ziși democratici, susținuți de Centrele sociale și de câțiva profesori, ar avea nevoie de multe ore de educație civică. Poate așa ar înțelege că a arde pe stradă manechinele lui Salvini sau oricărui altcuiva și a agăța pe lampioanele stradale imagini ale acestora, sunt lucruri oribile.”

Două persoane au fost denunțate după ce au ars cele două manechine, sunt două tinere din centrul social Askatasuna, în vârstă de 17 și 18 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul Luigi Di Maio: „Sunt tineri care protestează, mai întâi de toate trebuie să discutăm cu ei, ușile ministerului le sunt deschise. Este important să se manifesteze, am fost și eu, la rândul meu, reprezentant al studenților, știu foarte bine care este importanța unei presiuni sociale pașnice. Dar nu este adevărat că am tăiat fonduri de la școli și universități, trebuie să ne întâlnim cu ei și să discutăm.”

Cu sloganul „Cui îi este teamă de schimbare?” demonstrația studenților din Roma a început în Piazzale Ostiense. Tinerii s-au deplasat pe străzile capitalei iar protestul lor s-a încheiat în fața Ministerului Educației din Viale Trastevere.

Manifestații studențești au mai avut loc în orașele: Napoli, Bari, Catanzaro și Palermo.

Enrico Gulluni, coordonatorul național al Uniunii Universitarilor: „Acest guvern neglijează educația, dar nu uită niciodată să demonizeze pe cei slabi și să încalce drepturile dobândite în ani de luptă democratică. Pe 16 și 17 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, vom reveni cu protestele.”