Ramy, băiețelul egiptean care a salvat copiii din autobuzul sechestrat de șoferul senegalez

„Ne întorceam de la sală. La început credeam că este o glumă. Ne-a pus să-i dăm telefoanele, dar eu am reușit să-l ascund pe al meu. Apoi a aruncat benzină pe jos și a amenințat că dacă ne mișcăm aprinde focul. M-am gândit la ceilalți. Sunt bucuros fiindcă am reușit să salvez 53 de persoane.”

Sunt vorbele băiețelului de numai 13 ani născut în Italia din părinți egipteni și datorită căruia autoritățile au reușit să evite o tragedie de mari proporții după ce șoferul unui autobuz plin cu copii, un bărbat senegalez cu cetățenie italiană, a sechestrat mijlocul de transport timp de 40 de minute, apoi i-a dat foc, încercând să-i omoare pe toți cei care se aflau în el. Autobuzul se afla pe șoseaua provincială 44 „Paullese”, la San Donato, în apropiere de Milano, la intersecția pentru „Peschiera Borromeo, iar șoferul a obligat o profesoară să lege copiii la încheieturile mâinilor cu fâșii de plastic folosite de electricieni.

Ousseynou Sy, 46 de ani, șoferul care a sechestrat autobuzul cu copii în el. Sursa foto: repubblica.it

Înainte de a face asta însă, bărbatul senegalez în vârstă de 46 de ani a luat telefoanele copiilor și a celor doi profesori care îi însoțeau și le-a pus în spatele autobuzului, în speranța că nu vor reuși să alerteze autoritățile. Senegalezul își justifica gestul în tot acest timp prin răzbunarea tuturor copiilor imigranți care și-au pierdut viața în Marea Mediterană, spunând că vina este a celor doi lideri politici din Italia, Luigi Di Maio și Matteo Salvini.

Un copil curajos de numai 13 ani a reușit însă să se dezlege, a luat pe furiș telefonul și a sunat imediat la 112 pentru a cere ajutor: „Scuzați-mă, domnule, ne răpește într-un autobuz, ne amenință cu un cuțit. Profesorul e în față, îl ține ostatec”, spune băiețelul egiptean în apelul său disperat la 112.

Când operatorul de la 112 întreabă cine îi ține ostatici, băiatul răspunde: „Șoferul, are un cuțit în mână, grăbiți-vă, e benzină pe jos, nu mai rezistăm”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La cererea operatorului de a-i da mai multe informații, băiețelul cu vocea tremurândă îi spune: „Sigur, sigur, domnule, dar vă rog, trimiteți pe cineva. Ăsta nu e un film. Nu putem să ne pierdem viața. Se îndreaptă spre câmp”, așa cum se poate auzi și din video publicat de ziarul Il Messaggero pe site-ul său.

Din fericire, intervenția autorităților a fost foarte promptă, două patrule de carabinieri s-au mobilizat și au reperat autobuzul la scurt timp, după care l-au somat pe șofer să oprească. La vederea carabinierilor, bărbatul senegalez a aprins focul, dar un militar a spart imediat un geam și a deschis ușa din spate, reușind astfel să elibereze copiii și pe cei doi profesori, care au scăpat doar cu câteva răni ușoare.

Cine este băiețelul curajos care a alertat carabinierii?

Se numește Ramy Shelata, are doar 13 ani și este fiul a doi cetățeni egipteni imigrați în Italia în anul 2001. Curajul său nu a trecut neobservat și pe lângă eroismul carabinierilor care au intervenit pentru a salva copiii, a fost apreciat și cel al băiețelului, nu numai de presa italiană, ci și de politicieni.

„Și-a riscat viața pentru a o salva pe cea a colegilor săi. Este vorba despre cetățenia pentru merite speciale care poate fi acordată atunci când are loc un interes excepțional al statului. Voi vorbi personal cu prim-ministrul în această privință”, a scris pe Facebook Luigi Di Maio, care a răspuns prin acest mesaj cerinței tatălui lui Ramy de a-i fi acordată cetățenia italiană.

„Pe lângă cei doi eroi în uniformă, mai există un erou: are 13 ani, numele său este Ramy, este de origine egipteană: și datorită lui a fost evitată această tragedie. Tatăl a lansat astăzi un apel, a cerut recunoașterea cetățeniei sale și cred că guvernul trebuie să răspundă acestei solicitări “, a mai adăugat Di Maio.

Câte despre Ramy, acest băiețel curajos, este doar fericit că a reușit să-și salveze colegii și profesorii, așa cum declară în video de mai jos.

„Mă gândeam doar la ceilalți, mă gândeam doar la ceilalți. Sunt bucuros că am salvat 53 de persoane, deci asta este partea frumoasă”, spune Ramy.