Mesajele politicienilor români și primele reacții internaționale în urma atentatului de la Londra

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri, 22 martie, în urma atentatului de la Londra, că România este solidară cu Marea Britanie, informează ziarul România Liberă.

„Sunt alături de românii răniţi în atacul teribil din Londra şi de toţi cei afectaţi. Condoleanţe familiilor victimelor. RO solidară cu UK”, a scris preşedintele Iohannis pe contul lui de Twitter.

Doi cetăţeni români, un bărbat și o femeie, au fost răniţi în atacul de la Londra şi au fost transportaţi la spital, a anunţat anterior Ministerul de Externe de la București.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris miercuri seara, pe Facebook:

„În urma atacului terorist care a avut loc astăzi, la Londra, îmi exprim întreaga solidaritate cu poporul şi guvernul britanic. Faptul că atacul a avut loc lângă clădirea Parlamentului, simbol al democraţiei şi pluralismului, arată că a fost îndreptat împotriva valorilor care stau la baza statelor europene moderne, ceea ce îl face cu atât mai condamnabil”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reacții internaționale:

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a mulțumit autorităților pentru modul rapid în care s-a pus în acțiune, stopând teroristul, care miza pe atacul-surpriză pentru a face cât mai multe victime.

Președintele SUA, Donald Trump, a sunat-o pe Theresa May și a asigurat-o de întregul sprijin al SUA. Totodată el a felicitat forțele de ordine pentru răspunsul imediat, care a împiedicat extinderea tragediei.

Fostul minstru de Externe din Polonia, Radek Sikorski, tocmai se urcase într-un taxi, plecând de la Westminster, când s-a produs atentatul. Imediat ce a văzut oamenii căzuți la pământ, șoferul de taxi a anunțat serviciul de urgență. Sikorski a apreciat rapiditatea intervenției forțelor de ordine și a serviciului de ambulanțe. „Totul s-a întâmplat atât de repede, încât nu a fost timp nici să te sperii”, a declarat Sikorski pentru televiziunea poloneză N24.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a condamnat atacul sângeros de la Londra, transmițând condoleanțe poporului britanic într-o telegramă adresată premierului Theresa May.
„Execrabilul atac terorist trebuie să ne aducă aminte de provocările la adresa securității cu care au de-a face societățile noastre”, a scris Rajoy. „Trebuie să rămânem uniți în fața unor astfel de amenințări care ne afectează  pe toți în mod egal și în fața cărora nu există bariere.”

Președintele Franței, Francois Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, și-au exprimat sprijinul și înțelegerea pentru ceea ce simte poporul britanic, ambele țări având experiențe tragice în privința atentatelor teroriste. „Și noi suntem îngrijorați de terorism”, a declarat Hollande. „Franța, care a fost atât de tare lovită, știe ce suferă poporul britanic”, a spus Hollande.
„Germania și poporul german stă alături de Marea Britanie în lupta împotriva oricărei forme de terorism”, a declarat Angela Merkel.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a exprimat simpatia față de cei răniți în atentatul de la Londra și față de familiile celor decedați, transmițând condoleanțe acestora. Totodată, a subliniat necesitatea unei cooperări globale împotriva terorismului.

Israelul și-a exprimat solidaritatea cu poporul britanic, cu familiile victimelor și cu Guvernul de la Londra. „Teroarea este teroare oriunde se petrece și vom lupta neobosiți împotriva acesteia”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Tzipi Hotovely.

Ministrul italian de Interne, Marco Minniti, va convoca joi pe responsabilii serviciilor secrete pentru a discuta riscul unor atentate teroriste, după cel petrecut la Londra. Securitatea italiană era deja în alertă pentru summit-ul UE de la Roma de sâmbătă, 25 martie. Autoritățile italiene s-au pregătit pentru eventuale violențe la Roma, când s-au anunțat marșuri atât proeuropene, cât și anti-UE.

Un atacator a ucis patru persoane inclusiv un polițist, la Parlamentul Marii Britanii, pe Podul Westminster, înainte de a fi împușcat mortal de Poliția Metropolitană. Atacul din centrul Londrei a debutat cu o mașină Hyundai 4×4 (foto) care a intrat cu mare viteză pe Westminster Bridge, intrând în oamenii ce se aflau pe direcția de parcurs, ciocnindu-se de gardul din perimetrul  Parlamentului.