„Reddito di emergenza” în Italia, 600 de euro pentru muncitorii la negru, îngrijitoare, menajere, bone, sezonieri

Guvernul italian lucrează în aceste zile la noi măsuri de protecție socială care să vină în sprijinul populației greu afectate de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.

După ce s-a hotărât prin Decretul „Cura Italia” din 17/03/2020 o indemnizație de 600 de euro pentru anumite categorii de lucrători, demnitarii au anunțat că de acest bonus se vor bucura și alte segmente de populație cum ar fi: muncitorii la negru, sezonierii, personalul de asistență casnică (îngrijitoare, menajere, bone), toți cei cu contracte de muncă pe timp determinat, cei care au pierdut locul de muncă sau nu au lucrat în această perioadă, informează La Repubblica.

Vor fi alocate 6 miliarde de euro în favoarea REM

Venitul de urgență (REM) ar putea fi introdus în următorul decret din luna aprilie, deocamdată este doar o propunere, în fază de analiză, iar guvernul italian ar trebui să aloce alte 6 miliarde de euro în acest sens.

REM ar fi un bonus similar cu Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) și ar veni în ajutorul celor care au rămas fără un loc de muncă sau care nu au lucrat în perioada de criză coronavirus, cum ar fi angajații subordonați, cei cu contract pe timp determinat sau care lucrează la negru, fără un contract de muncă regular.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform datelor prezentate de presa italiană, pentru REM vor putea depune cerere practic toți cetățenii rezidenți pe teritoriul Italiei cu un venit minim sau fără un venit, o măsură excepțională, capabilă să acopere nevoile populației defavorizate în această perioadă.

Potrivit datelor de până acum, ar putea avea dreptul la cei 600 de euro:

  • lucrătorii cu un contract de muncă pe timp determinat (cu contract pe zile, săptămâni sau un anumit număr de luni);
  • lucrătorii casnici (îngrijitoare, menajere, bone);
  • sezonierii;
  • muncitorii la negru, fără un contract de muncă regular;
  • cei care au terminat de luat indemnizația de șomaj în această perioadă.

Deocamdată este greu de înțeles care va fi cu exactitate numărul beneficiarilor, se vorbește de 3 milioane de oameni, dar, potrivit La Repubblica, numărul celor care ar trebui să primească REM ar putea ajunge chiar și la 10 milioane de cetățeni.

Durata pentru care se va primi Venitul de Urgență poate fi de două luni sau mai mult, în funcție de durata crizei provocate de coronavirus.

@rotalianul