Reforma Codului Rutier din Italia: suspendarea permisului de conducere pentru cine folosește celularul la volan

Conform noii reforme a Codului Rutier din Italia (Codice della Strada), ce urmează să fie aprobată până la Crăciun sau imediat după începutul anului 2017, va fi introdusă, printre altele, și o măsură care va permite forțelor de ordine să suspendeze permisul de conducere tuturor șoferilor care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc.

Reforma a fost deja aprobată în 2014 de către Camera Deputaților din Italia, rămânând, însă, blocată în Senat până la data prezentă, dar președintele Comisiei, Altero Matteoli a introdus recent în calendarul Senatului examinarea și aprobarea finală a textului pentru reforma Codului Rutier din Italia, cu speranța că aceasta va putea fi aprobată înainte de sărbătorile de iarnă.

Suspendarea permisului de conducere, ca pedeapsă pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc, a fost introdusă în Codul Rutier în urma numărului tot mai mare de accidente rutiere și deceselor cauzate de acestea, datorate obiceiului tot mai răspândit al șoferilor, tineri și nu numai, de a scrie mesaje, de a scrie postări pe rețelele de socializare sau de a telefona în timp ce conduc, obicei care pare a fi răspândit chiar și între conducătorii de scootere sau biciclete.

Efectul acestui obicei se observă în creșterea numărului de accidente din cauza neatenției la volan în urma folosirii telefonul mobil. S-a demonstrat, de fapt, că sunt de ajuns 7 secunde de neatenție, folosind celularul, pentru a provoca un accident rutier. Un alt efect al acestui obicei este creșterea cu 1% a numărului de victime în urma accidentelor rutiere.

Aceste statistici sunt redate în raportul Dekra privind siguranța rutieră, raport care arată că circa 75% dintre șoferii din Italia, deci 3 din 4 șoferi, folosesc foarte des telefonul mobil în timp ce conduc, trimițând mesaje, telefonând, navigând pe internet sau socializând pe rețele de socializare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Care sunt sancțiunile impuse de noul Cod Rutier?

Noile sancțiuni prevăzute de reforma Codului Rutier din Italia începând cu anul 2017 pentru cine folosește telefonul mobil al volan, sunt următoarele:

  • Suspendarea imediată a permisului de conducere pe o perioadă între 15 zile și 60 de zile;
  • Dacă șoferul este implicat într-un accident rutier a cărui cauză este neatenția din cauza unei convorbiri telefonice sau un mesaj, telefonul celular al șoferului este confiscat.
  • Mărirea amenzilor: până în momentul de față și până la intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, valoarea unei amenzi pentru cine este prins la volan cu telefonul mobil în mână este între 161 de euro și 646 de euro cu aplicarea a 5 puncte de penalizare pe permisul de conducere pentru violarea articolului 173 din Codul Rutier. italian. În cazul în care șoferul are și alte precedente pentru această încălcare, permisul de conducere poate fi suspendat de la 1 până la 3 luni.

Alte noutăți care vor veni cu reforma Codului Rutier din 2017.

Printre alte noutăți aduse de această reformă se introduc și noi reguli tehnologice menite să mărească siguranța pentru automobiliști.

Printre acestea, avem și următoarele trei:

  • Obligația de a avea instalată o cutie neagra la bordul automobilului. Cutia neagră va transmite prin intermediul unui GPS inteligent încorporat informații despre șofatul agresiv și periculos. Vor fi luate în calcul trei caracteristici importante: accelerarea în forță, frânarea puternică și virajul brusc.
  • Conducerea autonomă a automobilului și alte tehnologii noi care garantează mai multă siguranță pentru cine se află la bordul autovehiculului. În această categorie se află și automobilele care au un sistem de ghidare autonom, capabile de a conduce fără șofer, dar pentru care vor mai fi nevoie de câțiva ani pentru a le vedea pe străzi, însă Codul Rutier ține cont de actualele sistem de asistență pentru condus;
  • Obligația de a avea instalat la bordul automobilului un difuzor care să fie folosit pentru convorbirile telefonice (vivavoce), precum și alte instrumente precum: avertizare de invazie a benzii cu sens opus de conducere, frână asistată și automată în caz de urgență și oglinzi create special pentru a oferi vizibilitate și în unghiul mort.