O regiune din Italia ar putea deveni în curând zonă albă. Comisia Europeană a propus introducerea zonei roșu-închis

Indicatorii de monitorizare a pandemiei de Covid-19, în funcție de care se va decide vineri, 29 ianuarie, culorile regiunilor italiene, sunt deja cunoscuți deoarece se referă la perioada 18-24 ianuarie (fiecare raport indică întotdeauna situația săptămânii precedente). Prin urmare, se știe că deocamdată nicio regiune italiană nu va deveni zonă albă, cu toate că Basilicata se apropie mult de cerințe. În același timp, Comisia Europeană a propus adoptarea unei noi zone: zona roșu închis.

Pentru ca o regiune să devină zonă albă și să se întoarcă astfel la normalitatea vieții de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus, indicele de transmitere a virusului (Rt) trebuie să fie mai mic de 1 și incidența infecțiilor săptămânale să fie până în 50, la suta de mii de locuitori, timp de trei săptămâni consecutive.

Basilicata ar putea aspira să devină în curând zonă albă, deoarece este regiunea italiană care se apropie cel mai mult de cerințe, cu Rt sub 1 și o incidență săptămânală de 60,58 cazuri între 18 și 24 ianuarie.

Zona albă nu este singura noutate în ceea ce privește culorile. Comisia Europeană a propus adoptarea unei noi zone: zona roșu-închis. Aceasta ar delimita zonele în care riscul de contagiune este deosebit de ridicat, cu obligația de testare și carantină pentru persoanele care călătoresc. Astfel, zonele cu incidență de peste 5 cazuri la mia de locuitori ar trebui identificate drept zone roșu-închis.

Potrivit unei simulări, efectuată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) sub forma unei hărți europene, în Italia regiunile Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Veneto și Emilia Romagna ar putea deveni zone roșu închis.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În total, ar exista 10-20 de state europene cu zone roșu-închis în interiorul lor; printre acestea, și unele teritorii din Spania, Portugalia, Franța, Germania și Țările scandinave.

Comisia vrea ca prin noua regulă să limiteze răspândirea noii tulpini britanice a coronavirusului, o versiune extrem de contagioasă a acestuia.

Distribuie acest articol