O regiune din Italia va testa pentru Covid-19 toate „badantele” care se întorc la locul de muncă

Update: Din ultimele informații apărute în presa din Italia s-ar părea că măsura va fi aplicată doar în cazul lucrătoarelor provenite din țările din afara Uniunii Europene.

Președintele regiunii Veneto din Italia, Luca Zaia, a transmis într-o conferință de presă că, începând cu săptămâna viitoare, toate îngrijitoarele care se angajează sau se întorc la locul de muncă, vor fi testate pentru Covid-19. „Vom face un test gratuit și obligatoriu tuturor îngrijitoarelor care se întorc să îngrijească persoane în vârstă sau bolnave”, a specificat guvernatorul regiunii Veneto citat de Il Gazzettino.

Măsura va fi programată începând de săptămâna viitoare și este valabilă pentru toate îngrijitoarele, indiferent din ce țară anume vin sau se întorc la locul de muncă. Testul va fi obligatoriu, gratuit și imediat! „Este pentru a proteja sănătatea lor și pe a familiilor în care își desfășoară activitatea”, a mai adăugat Luca Zaia.

Se recomandă îngrijitoarelor să își anunțe sosirea în Veneto prin Sisp (Servizio igiene e sanità pubblica) sau, cu ajutorul angajatorilor pentru care lucrează, să solicite ajutorul medicului de familie care poate acționa ca intermediar pentru le obține programarea pentru testul de coronavirus.

Decizia regiunii vine după ce un focar de coronavirus a apărut în Veneto la sosirea unei îngrijitoare din Republica Moldova, care s-a întors să își reia activitatea la locul de muncă după ce s-au redeschis frontierele. Posibil ca femeia să fi contractat virusul pe autobuzul cu care s-a deplasat din Moldova spre Italia. Aproximativ zece persoane, badanta, fiul său și alți opt pasageri care au călătorit în același autobuz, au fost depistați cu coronavirus.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Regiunea Veneto a fost una dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus care a lovit greu Italia. În prezent, în regiune există 22 de focare. „Pentru noi, un focar – a clarificat Zaia – este deja atunci când două persoane sunt pozitive în același context”. În momentul de față cel mai mare focar este cel din Feltre, unde doi angajați de la Eurobrico, doi membri ai familiilor lor și doi prieteni au fost testați pozitiv la Sars-coV-2.

„Situația este totuși una care ne liniștește cumva – a menționat președintele regiunii Veneto. „În săptămâna dintre 31 mai și 7 iunie au existat 132 de focare. În timpul săptămânii succesive acestea au devenit 56, apoi 35 și acum sunt 22.”