Renumit balerin român, mort în Italia. A avut o carieră internațională impresionantă

În ajunul Crăciunului, lumea baletului clasic și-a luat rămas bun de la Marinel Ștefănescu, un renumit balerin și coregraf român care trăia în Italia, regiunea Emilia Romagna. Fostul balerin român a trecut în neființă la vârsta de 77 de ani.

Prim balerin al Operei Române, al Operei din Zurich și al Operei Scala din Milano, a evoluat în peste 2.000 de spectacole de balet în toată lumea, fiind aclamat și premiat de publicul larg.

Fiica sa, Mari, a anunțat pe o rețea de socializare că cine dorește își va putea lua rămas bun de la Marinel Ștefănescu marți, 26 decembrie, la domiciliul său din Mancasale, pe strada Antonio Genovesi, numărul 3.

Funeraliile vor avea loc miercuri, 27 decembrie, la ora 10:00, la aceeași adresă, urmate de procesiunea către cimitirul din Villa Sesso.

Născut la București, Marinel Ștefănescu a fost îndrumat de unchiul său, celebrul dansator Gabriel Popescu, să urmeze Școala de Balet a Operei din București, unde a absolvit cu brio în 1966.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Încă din timpul studiilor, a avut roluri importante ca solist și prim-balerin și a fost trimis la Moscova pentru a se perfecționa la Teatrul Bolshoi sub îndrumarea lui Messerer și Iermolaiev, urmat de un stagiu la Kirov în Leningrad.

Marinel Ștefănescu, un renumit dansator și coregraf român

În 1968, a câștigat primul premiu și medalia de aur la Concursul Internațional de Dans de la Varna, ex aequo cu Mihail Baryshnikov, și a fost numit prim-balerin la Opera din București.

Marinel Ștefănescu și-a descoperit pasiunea pentru coregrafie la o vârstă fragedă și, începând din 1969, și-a construit o carieră internațională impresionantă, fiind invitat să danseze în roluri principale din repertoriul clasic-romantic și modern pe marile scene ale Europei, Uniunii Sovietice și Asiei.

Întâlnirea cu Liliana Cosi în 1972 la Madrid, într-o seară de gală pentru regele și regina Spaniei, la teatrul Zarzuela, a marcat un punct de cotitură în cariera sa, deschizându-i noi orizonturi artistice și creative.

În 1978, împreună cu Liliana Cosi, a fondat Asociația Baletului Clasic și s-a stabilit în Italia, la Reggio Emilia, alături de soția sa.

A devenit director didactic al Școlii de Balet, formând zeci de balerini care astăzi activează în numeroase companii de balet din Italia și din întreaga lume. A împărtășit direcția artistică a Companiei Balletto Classico cu Liliana Cosi și a fost principalul său coregraf.

În 1984, printr-un decret al președinției Republicii, a primit cetățenia italiană, precizează Cultura romena într-un comunicat.

A primit numeroase premii și recunoașteri pentru activitatea sa artistică, didactică și pentru geniul său creativ, atât în Italia, cât și în străinătate.

Pe 8 decembrie 2002, a fost decorat cu „Stella d’oro” (Steaua de Aur) a României pentru valoarea artistică cu titlul de „Cavaler”, de către președintele României. Televiziunea națională română, mai ales în ultima perioadă, i-a dedicat diverse programe culturale despre activitatea sa artistică.

În 1997, când a părăsit scena, interesul său artistic s-a îndreptat spontan și către pictură, pentru care a avut întotdeauna o inclinație deosebită. În scurt timp, a dezvoltat o activitate bogată și originală în forme, tehnici, genuri și stiluri.

Liber de orice constrângeri, a reușit să-și exprime în mod autentic chinurile, extazele, abisurile și impulsurile sale. A organizat expoziții personale în Reggio Emilia, Roma, București, Edmonton, Gallarate și Livorno.

Distribuie acest articol