Restricțiile în preajma sărbătorilor de Paște pentru cei care călătoresc din Italia spre România și invers

Având în vedere că tot mai multe persoane decid în această perioadă să călătorească din Italia în România pentru a petrece sărbătorile de Paște alături de cei dragi reamintim că, în conformitate cu Hotărârea nr. 22 din 08.04.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Italia este în continuare inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat și cei care sosesc din această țară sunt obligați să intre în carantină.

Astfel, pentru persoanele care sosesc din Italia în România se aplică următoarele reguli:

  • Persoanele care intră în România din aceste state trebuie să prezinte certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în țară și vor fi supuse măsurii carantinei timp de 10 zile. Rezultatul negativ al testului RT-PCR poate fi prezentat și în formă electronică, în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
  • În cazul în care nu se prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR la SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
  • Persoanele vaccinate cu ambele doze și cu minim 10 zile de la rapel, nu fac carantină;
  • Persoanele care stau cel mult 3 zile (72h) nu vor sta în carantină dacă prezintă un test negativ pentru infecția cu virusul Covid-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în România.

Persoanele care efectuează deplasări din România în Italia, se vor supune următoarelor restricții:

  • obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controalele, adeverința care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile.
  • indiferent de rezultatul testului prezentat la sosirea în Italia, este obligatorie autoizolarea pentru o perioadă de 5 zile;
  • la sfârșitul celor 5 zile de autoizolare, trebuie efectuat un alt test anti-Covid19 (molecular sau antigen, de tip tampon).

Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, recomandăm ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.

Oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau autorităților italiene abilitate să efectueze controale o declarație pe proprie răspundere (Autodichiarazione giustificativa per l’ingresso in Italia dall’estero). Declarația poate fi descărcată de aici.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI