Rețea de proxeneți destructurată în Italia: „Cumpărau” fete din România cu 6.000 de euro

15 persoane de diferite naționalități, română, italiană și ivoriană, au fost arestate recent pentru complicitate și exploatarea prostituției. Organizația din care făceau parte a fost destructurată de carabinierii din Vicenza, șapte persoane fiind căutate încă în Italia dar și în străinătate.

Conform Il Resto del Carlino, proxeneții recrutau tinere pentru a le forța să se prostitueze pe stradă. Originare din România, fetele erau „cumpărate” cu puțin peste șase mii de euro fiecare, fiind apoi ținute într-un fel de sclavie.

Opt dintre inculpați, patru români, trei italieni și un ivorian au ajuns deja la închisoare. La vârful organizației criminale, potrivit anchetatorilor, se afla unul dintre români, acesta având funcția de promotor și organizator al activităților infracționale.

De obicei, victimele erau femei tinere, cu o situație materială precară și total lipsite de capacitatea de autodeterminare, fiind controlate constant de exploatatori, aceștia exercitând asupra lor amenințări și violențe de tot felul, ba chiar și împotriva membrilor familiilor fetelor aflați în România.

De obicei, prostituatele erau însoțite la domiciliul clientului, grație folosirii șoferilor înrolați de organizație, pentru a depăși restricțiile impuse de urgența pandemică. Organizația exercita, de asemenea, un control strict asupra unor tronsoane de „trotuar” de-a lungul drumului regional 11, la periferia orașului Vicenza.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ancheta a început în urma unui control de rutină efectuat în luna ianuarie a anului trecut, de către Comisariatul Bassano del Grappa în zona Vicenza, al autoturismului condus de un italian cu care se deplasau trei români. Având în vedere caracterul transnațional al asociației respective, poliția Vicenza s-a folosit de colaborarea investigativă a Autorității Judiciare din România, cu coordonarea Eurojust.

„În vederea datei de 25 noiembrie (Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor), polițiștii din Vicenza ne-au oferit un cadou frumos, printr-o operațiune împotriva exploatării prostituției, care astăzi capătă și o valoare simbolică.” Acesta a fost comentariul guvernatorului Regiunii Veneto, Luca Zaia, cu privire la arestările făcute la sediul poliției din Vicenza.

„Exploatarea acestor fete, necunoscând soarta care le așteaptă – a adăugat Zaia – este respingătoare nu mai puțin decât agresiunile și violențele împotriva femeilor la care, din păcate, asistăm cu mare frecvență. Este pură violență, agravată de premeditare și de crearea unor adevărate rețele prin care să alimenteze o piață mizerabilă ca aceasta,” a concluzionat guvernatorul Zaia.