Rețetele prescrise de medicii din România sunt valabile în toate țările UE. Iată ce informații trebuie să conțină

Rețetele prescrise de medicii din România sunt valabile în toate țările UE, informează site-ul oficial al Uniunii Europene, europa.eu

De asemenea, rețetele prescrise de medicii din străinătate sunt valabile în România atât timp cât conțin informațiile corecte.

Totuși, este posibil ca un medicament prescris într-o țară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită.

Îi puteți cere medicului din România (sau din țara unde sunteți rezident în cadrul Uniunii), să vă dea o prescripție pe care să o puteți folosi în altă țară din UE, așa-numita prescripție transfrontalieră.

O prescripție cu informații corecte

Nu există o formă sau un format specific pentru prescripțiile pe care le puteți folosi în altă țară din UE. În majoritatea cazurilor, prescripția care vi se eliberează în România ar trebui să conțină suficiente informații pentru a putea fi utilizată în altă țară din UE. O prescripție medicală trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Datele pacientului: numele și prenumele (complet) și data nașterii;
  • Data eliberării prescripției;
  • Datele medicului care eliberează prescripția: numele și prenumele (complet), calificarea profesională, datele de contact direct, adresa profesională (inclusiv țara), semnătura (de mână sau digitală);
  • Date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o țară la alta), forma (tabletă, soluție etc.), cantitatea, concentrația și doza recomandată.

În cazul în care considerați că va trebui să mergeți cu rețeta la o farmacie din străinătate sau va trebui să cumpărați în țara de origine medicamente prescrise în străinătate, verificați dacă medicul a inclus toate informațiile necesare. Astfel vă asigurați că farmacistul din altă țară poate să înțeleagă cu ușurință rețeta și să identifice corect medicamentele și doza recomandată.

Prescripțiile sunt supuse normelor din țara în care vi se eliberează medicamentele. De aceea, este posibil, de exemplu, ca în altă țară să nu aveți dreptul la același număr de doze zilnice.

Prescripțiile electronice

Dacă medicul v-a eliberat o prescripție electronică, trebuie să cereți și o copie tipărită în cazul în care intenționați să cumpărați medicamentele din altă țară a UE, deoarece prescripțiile electronice s-ar putea să nu fie recunoscute în afara țării de origine.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot fi cumpărate oriunde în UE.