Italia relaxează restricțiile anti-COVID, 14 regiuni și două provincii autonome trec în zona galbenă

Începând de astăzi, luni 26 aprilie, Italia intră într-un proces lent de relaxare a restricțiilor anti-Covid. Revine zona galbenă, unde barurile și restaurantele se vor redeschide pentru prânz și cină, dar numai în spații deschise, precum terasele. Începând de la 1 iunie, tot în zona galbenă barurile și restaurantele vor putea deschide și în interior, dar numai de la ora 5:00 la 18:00. Circulația între regiunile din zona galbenă este liberă, cu respectarea distanței între persoane și purtarea măștii.

Regiunile care intră în zona galbenă sunt: Abruzzo, Basilicata, Campania, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Molise, Marche, Piemont, Toscana, Umbria, Veneto, precum și provinciile Bolzano-Alto Adige și Trento.

În zona portocalie rămân Puglia, Valle d’Aosta, Sicilia, Calabria și Basilicata, iar în zona roșie doar Sardinia.

Pentru deplasarea în scop turistic în zonele portocalii și roșii va fi nevoie să demonstrăm că am fost vaccinați, că avem un test covid negativ făcut în ultimele 48 de ore sau că am avut covid și ne-am însănătoșit. Adeverința de vaccinare emisă de unul dintre statele UE este recunoscută în Italia. Pentru cei care se deplasează în scop de lucru, sănătate sau altă urgență care poate fi demonstrată, va fi necesară doar auto-declarația. Deplasarea între orele 22:00 și 5:00 se face în continuare doar pe motive de muncă, sănătate și maximă urgență.

Cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă se redeschid pentru public, cu condiția respectării distanței de un metru între persoane și capacitate maximă permisă de 50% (maxim 500 de spectatori în interior și 1000 în aer liber).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În zona galbenă muzeele și institutele de cultură sunt redeschise publicului, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori, iar sâmbăta și în zilele de sărbători legale este permisă vizitarea acestora cu condiția obținerii unei rezervări online sau telefonice cu cel puțin o zi înainte.

Piscinele în aer liber se vor redeschide începând cu 15 mai, sălile sportive din 1 iunie, iar organizarea târgurilor şi a expoziţiilor comerciale va fi posibilă de la 1 iulie, dar asta doar dacă situația epidemiologică o va permite, alternată cu accelerarea campaniei de vaccinare.

De la 26 aprilie până la sfârșitul anului școlar, elevii se întorc în clase. Prezența este garantată în zona roșie de la 50% la 75%. În zona galbenă și portocalie de la 70% la 100%. În ceea ce privește universitățile, în perioada 26 aprilie – 31 iulie, în zonele galbene și portocalii activitățile se desfășoară în principal în prezența elevilor. În zonele roșii se recomandă în special prezența în aule a studenților din anul I.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20