Infractor înseamnă și român? Stigmat pus comunității românești din Italia

Ideile preconcepute (și adesea eronate) pe care societatea italiană și le-a construit în timp în ceea ce privește comunitatea românilor din Italia, încă își mai găsesc locul în faptele și evenimentele de cronică neagră petrecute pe teritoriul acestei țări. Dacă ani în urmă românii erau catalogați doar ca infractori, criminali și femei care practicau în mare parte prostituția, de-a lungul anilor s-a dovedit că aceștia sunt doar o mică parte dintre românii care de fapt au venit în Italia în căutarea unui loc de muncă cinstit și care își onorează cu responsabilitate și respect toate îndatoririle care decurg dintr-o integrare perfectă în societatea care îi găzduiește.

Românii sunt căutați pe piața muncii din Italia pentru că au dovedit în ultimii ani că sunt cinstiți, vrednici, că printre ei sunt specialiști calificați în meseriile pe care le fac, sunt și intelectuali, oameni de artă și de cultură, cu nimic mai prejos decât cetățenii care aparțin altor popoare.

Cu toate acestea, ideile preconcepute, așa cum spuneam mai sus, înrădăcinate în mentalitatea multora dintre italieni sunt foarte greu de eradicat, iar și mai grav este atunci când vin din partea unor instituții importante sau chiar din partea presei, care, așa cum știm, are un rol fundamental în difuzarea informației și în formarea ideilor și a opiniilor societății civile. De aceea, considerăm că trebuie să luăm mereu atitudine atunci când suntem nedreptățiți, când ni se atribuie fapte sau apelative neadevărate, pe care nu ni le putem însuși și care nu ne caracterizează. De asemenea, în aceeași măsură, să ne asumăm în continuare responsabilitatea acțiunilor condamnabile din partea unor români care, prin faptele infracționale pe care le comit, generează în continuare critici asupra comunității noastre din peninsulă.

Încă mai sunt români care comit furturi, violuri, diverse agresiuni, dar aceste fapte sunt și pot fi umbrite cu ușurință de marea masă a românilor cinstiți, de către noi, cei care muncim în mod responsabil, plătim taxe, respectăm legile și regulile acestui stat. Și tot noi, cei mulți și cei cinstiți, avem datoria să luăm atitudine atunci când, pe lângă infracțiunile pe care încă le comit conaționalii noștri, ni se pun în cârcă și cele ale altor cetățeni, de alte naționalități, cum ar fi în cazul celor patru infractori de origine sârbă, decedați în ultimele zile într-un accident rutier, la Caserta, după ce dăduseră o spargere într-o locuință și erau urmăriți de poliție.

Sârbi sau de altă naționalitate mai puțină importanță are, puteau fi bulgari, albanezi, polonezi, ucrainieni, egipteni, indieni, italieni, sau ar fi putut fi… români! Dar nu, nu erau români, cu toate că, în orele imediat următoare accidentului, presa italiană, îndeosebi cea scrisă, a specificat începând cu titlurile articolelor:„4 hoți urmăriți de poliție și morți într-un accident. Toți români!” De unde a plecat informația greșită că ar fi români încă nu suntem siguri, putem face doar presupuneri, dar că nu erau români și erau toți patru cetățeni romi de origine sârbă avem certitudinea de la o sursă care a avut acces la documentele celor patru de la spitalul unde se află trupurile neînsuflețite și care ne-a transmis: „Sunt toți patru cetățeni sârbi, originari din Kosovo.” Identitatea lor a fost confirmată și de Caserta News care publică numele celor decedați: „Dejan Jovanovic, în vârstă de 18 ani, noscut la Aversa, Milenkovic Gianni, 18 ani, născut în Serbia, Milenkovic Susana, 37 de ani, născută în Serbia, Ajeksic Riki, 28 de ani, născut în Serbia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cetățenii sârbi și-au pierdut viața într-un accident rutier, în seara zilei de joi, 17 ianuarie, la
Alvignano, în provincia Caserta. Mașina în care se aflau victimele și care s-a ciocnit puternic cu un TIR și alte două autoturisme, era urmărită de poliție. Pasagerii mașinii tocmai dăduseră o spargere când agenții au pornit în urmărirea lor după ce șoferul a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor. Impactul a fost puternic, doi dintre ocupanții mașinii au fost striviți în interior, ceilalți doi au fost aruncați în afară. Unul a murit sub roțile TIR-ului, altul a fost aruncat de pe podul pe care s-a produs accidentul. Patru oameni, toți tineri, care au suferit o moarte atroce și care nu mai sunt. Că erau sârbi, unguri, polonezi, sau indieni nu are importanță. Dar nu erau români! Sau ajunge doar că erau de etnie romă și infractori ca să li se dea și o naționalitate? Cea de român? O pecete, un stigmat aplicat comunității noastre pe care îl condamnăm  și de care ne dezicem. Noi, cei cinstiți și responsabili. Noi, cei mulți!