Roma, 21 octombrie: Gala Tinerelor Talente în cadrul Festivalului Internațional Propatria

După un adevărat maraton cultural, a 8° ediție a Festivalul Internațional „PROPATRIA-Tinere Talente Românești” se apropie de final.

Duminică, 21 octobrie 2018, la Roma, la Teatrul Golden din Via Taranto 36, Roma, între orele 11.00 – 15.00, va avea loc „Gala tinerelor talente” și decernarea premiilor de excelență PROPATRIA care va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria in colaborare cu Accademia di Romania la Roma cu susţinerea Ambasadei României în Italia.

Vor sosi la Roma pentru acest eveniment numeroși participanți și oaspeți din mai multe țări: România, Italia, Moldova, Franta, Austria, UK, Finlanda, SUA. Protagoniştii vor fi tinerii şi adolescenții români talentați din Diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii. Publicul va avea totodată plăcerea să întâlnească și personalități de vârf din lumea culturală românească. Spectacolul de gală va fi un triumf de momente artistice de excelență.

Pe scena teatrului „Golden” vor urca și în această ediţie nume importante ale sportului și artei. Amintim cu mândrie numele cercetătoarei în biologie moleculară Dana Brânzei, Director al programului de cercetare „mecanisme de reparare ADN” la sediul IFOM, Aldo Blaga, tânărul artist român care a cântat împreună cu nimeni altul decât David Foster în Omaha ( SUA), violoniștii Constantin Beschieru și Angela Turchetta, Alina Alexandra Simion, tânără atletă paralimpică de origine română Campioana Națională a Italiei indoor 60m/200m /, Campioana absolută 100/200m și record italian pe 400m, Emanuel Chirilă, tânărul român care la doar 20 de ani face parte din lista Forbes a celor 100 de lideri ai viitorului, Radu Valentin Ghiurcanaș, unul dintre cei 11 speacker ai evenimentului național TedX Youth Bologna 2018, Daria Alexandra Matei, Campioana Naţională a Italiei, Campioană Europeană și Vicecampioană Mondială la patinaj pe role în 2018, gimnasta Adelina Barbulescu din Spania, sau Maria Smaranda din Franţa, tânăra cu idei de geniu, inițiatoarea, la Paris, a aplicației CelebRo, destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc.

Spectacolul va continua plin de emoţii și surprize, cu momente muzicale interpretate de Constantin Beschieru acompaniat la pian de Marina Ciubotarude pianistul Emanuele Stracchi cu Rhapsody in Blue de Gershwin, de Aldo Blaga cu vocea sa extraordinară, Elena Lazăr, și mulţi alţii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prezentatorii Galei din 21 octombrie 2018 vor fi: Alessandro Pistecchia, antropolog, doctor în istoria Europei, expert privind minoritătile și discriminarea și Emanuela Andreea Diaconu, cu ajutorul tinerilor Alexandru Făgărășian și Tereza Zucchegna.

Pe parcursul spectacolului, susținut de către acești tineri extrem de valoroși, se vor acorda premii, diplome de merit și de excelenţă precum și nelipsitul trofeu Propatria, devenit deja tradiţie. Vor fi răsplătiți astfel pentru realizările lor de excepție în domeniul artei, științei și sportului.

În urma colaborării cu Direcţia Didactică a Teatrului Golden prin Directorul Laura Ruocco (actriţă), și anul acesta, vor fi acordate 4 burse în valoare de câte 1000 de euro, care vor permite celor 4 câștigători să studieze la „Golden Academy”, Academia de Spectacol a Teatrului Golden.

Președintele juriului din acest an este: Conf. univ. dr. Oana Boșca-Mălin (director adjunct Accademia di Romania in Roma) care va decide premiile alături de: Daniela Mogavero (jurnalist al agenției naționale de presă Askanews), M° Lea Pavarini (Conservatorul Santa Cecilia), Cristina Hermeziu (Franța, jurnalist), Rudolf Roth (Spania, jurnalist), Onofrio Pagone (redactor șef Gazzetta di Mezzogiorno), Elena Postelnicu (jurnalist, corespondent Radio România în Italia), Violeta Popescu (editura Rediviva), Laura Ruocco (actriţă, director Golden Academy).

Evenimentul se va bucura de prezența E.S. George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia și E.S. Stela Stangaci, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia.

Şi în acest an, Festivalul Propatria continuă să susţină proiectul „Tineri pe picioare”, coordonat de către Dr. Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar „Agostino Gemelli” din Roma. Proiectul, căruia Asociația Propatria îi este partener din luna octombrie 2015, realizat împreună cu AUCI ong (Associazione Universitaria per la Cooperazione Internazionale/Asociația Universitară pentru Cooperare Internațională), Universitatea Catolică „Sacro Cuore” din Roma și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a oferit gratuit până în prezent 120 de proteze la 107 bărbați cu picioarele amputate din România.

Festivalul Tinerelor Talente va susține și în această a 8-a ediție – proiectul „Tineri pe picioare” printr-o campanie de informare și sensibilizare a opiniei publice din Italia și România, care se va derula pe întreaga desfășurare a evenimentului, în colaborare cu grupul de voluntari ai proiectului.

Premiile Festivalului Propatria:

  • 2 trofee Propatria pentru excelenţă;
  • 1 premiu pentru jurnalism;
  • 4 burse de studiu de cate 1000 € oferite de Golden Academy.
  • 11 plachete onorifice;
  • diplome și carţi în limba română tuturor participanţilor
    Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

Proiect realizat cu:

Patronajul: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputatilor Italia, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Consiliul Regional Lazio, Comune di Roma – Assessorato Cultura, Creatività e Promozione Artistica, Ambasada Romaniei în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia.

Parteneri: Ambasada României în Italia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Roman, „Institut Francaise – Centre Saint Louis”, Accademia d’Ungheria in Roma, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia, Asociatia RO&RO.