Roma, 4 martie – Naiul lui Gheorghe Zamfir, purtător de dor și cântec românesc

Alerg, pe o șosea plângând spre țară,
Port marca unei muzici de Zamfir
Și duc un nai, pe creier să nu moară,
Și doina lui de jale, o respir…

(A. Păunescu)

Gheorghe Zamfir, naist, virtuoz și compozitor român, s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găești în județul Dâmbovița.

Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat, naiul, numit și fluierul lui Pan, reușește să cucerească aplauzele întregii planete.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil.

„Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ștefan Andrei, care mi-a spus: “Pleci și nu te mai întorci. Altfel, Ceaușescu te omoară!”. Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară eram arestat, condamnat și poate pierdut fizic.”
Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial și primește numeroase premii și distincții.
În decursul unei cariere muzicale care depășește 50 de ani, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic.

 Printre acestea se numără:

  • Doina de jale și Doina ca de la Vișina, compoziții pentru nai în spirit popular (1966)
  • Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă și orchestră (1974)
  • Concert pentru nai și orchestră (1982)
  • Cvintet pentru nai și cvartet de coarde (Cvintetul Plopilor, 1984)
  • Conceptul muzical Totus Tuus, set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc (2005).

Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

În luna martie a acestui an maestrul Gheorghe Zamfir va concerta la Roma, fiind unicul concert în Italia din acest tur internațional al marelui artist român.

Pe 4 martie, la Auditorium Conciliazione din Roma, Via della Conciliazione, 4, ora 21.00, se va auzi Ciocârlia românească și va răsuna Doina de jale, iar sunetul naiului românesc va mângâia cu dor și cu blândețe inimile și spiritele celor prezenți.

Pentru bilete, pe lângă alte opțiuni, o puteți contacta pe doamna Eviana-Clementina Mer-Euta, pe profilul Facebook sau la telefon: 3452208776.
Biletele cumpărate de la dânsa au o reducere de 20% iar banii încasați vor merge într-o acțiune de caritate, în favoarea unui tânăr român de 21 de ani, cu sindromul Down și grav bolnav de cancer.
„Daniel e un tânăr de 21 de ani căruia viața i-a fost potrivnică!
Suferă de o boală cruntă..
Osteosarcom de înalt grad și necroză osoasă în metastaze pulmonare și hepatice.
Orice bilet cumpărat de la mine, cu reducere 20%, va merge la Daniel!
Scrie Eviana pe pagina sa de facebook.
Să fim prietenii lui Daniel, să-i dăm o șansă la viată, să-i aducem bucurie!”