Roma – elevă româncă de 14 ani se aruncă de pe un pod în Ajunul Crăciunului. Internată în condiții foarte grave.

S-a întâmplat chiar în ziua de Ajun, 24 decembrie, 2016, în jurul orei 19:30, când niște trecători au văzut o tânără aruncându-se în gol de pe un pod situat pe via Appia, la nivel cu localitatea Galloro, provincia Roma. Aceștia au chemat imediat carabinierii, care au intervenit prompt, împreună cu poliția locală, pentru a salva fata.

Este vorba despre o elevă de cetățenie română, de numai 14 ani, iar motivele pentru care a ales să facă acest gest sunt încă necunoscute, tânăra aflându-se acum în stare foarte gravă la reanimare, la spitalul din Tor Vergata din Roma. Colegii de școală a tinerei românce au declarat, însă, că fata era foarte îngrijorată de notele care le avea la școală, care nu erau printre cele mai bune în ultimul timp.

Tot în provincia de Roma și tot în Ajunul Crăciunului, mai exact în localitatea Lanuvio, a mai avut loc o tentativă de sinucidere, de această dată fiind vorba de un bărbat italian, de 40 de ani, care a încercat să se arunce de pe parapetul din Piazza Santa Maria Maggiore, fiind, însă, oprit în timp de trecători și de forțele de ordine chemate de martorii la această încercare de sinucidere.

Din nefericire, sărbătorile de Crăciun sunt pentru multă lume un prilej de depresie, psihologii declarând că ea apare în special la persoanele care se regăsesc singure în preajma sărbătorilor sau persoanele care nu și-au atins scopurile propuse în anul ce se încheie, un factor important care împinge la depresie fiind considerat mediatizarea excesivă în preajma sărbătorilor a ceea ce ar trebui să fie un ”Crăciun perfect” sau un sfârșit de an perfect, pornind de la cadouri până la cina în familie sau ieșirile cu prietenii și fără a ține cont că sunt foarte multe persoane care nu au posibilitatea de a petrece sărbătorile în acest mod.

În ceea ce privește copiii, psihologii susțin că depresia poate afecta un copil încă din clasele primare și chiar și din anii grădiniței, 3% dintre copii find loviți de depresie înainte de a ajunge la pubertate. Elevii din clasele primare, însă, își exprimă destul de explicit simptomele depresiei, aceștia fiind triști fiindcă nu au prieteni și au impresia că nu îi agreează nimeni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

“Simptomele la adolescenţi sunt similare cu cele ale oamenilor la maturitate. ‘Nu am chef azi’, ‘lăsaţi-mă în pace’, urmate de o izolare în propria cameră, de dezinteres şi melancolie. Un comportament normal în timpul pubertății sau deja o criză psihică? Vorbim de o chestiune care ne dă mari bătăi de cap fiindcă diagnosticul corect nu e nici pe departe simplu. Suicidul este al doilea cel mai întâlnit motiv de deces în rândul tinerilor. Vestea bună este că numărul sinuciderilor în rândul tinerilor este în scădere. Nu reușim să acoperim fiecare nivel al problemei. În Munchen avem o ambulanţă 24 din 24 de ore la dispoziţia tinerilor disperaţi. Zilnic ambulanţa aduce în medie cinci tineri ameninţaţi de pericolul acut al sinuciderii”, declară  Frank Joseph Freisleder, directorul clinicii Heckscher pentru copii şi tineri din Munchen.

În Italia, în schimb, avem la dispoziție linii telefonice și chat-uri online care pot ajuta oamenii să treacă peste aceste gânduri negre sau pot ajuta apropiații acestora să-i îndrume spre alegeri mai bune. Acestea sunt:

  • Telefono Azzurro (pentru persoane sub 18 ani)
     – http://www.azzurro.it
     – http://www.azzurro.it/chat.html (asistenţă prin chat)
     – Telefon 19696
  • Telefono Amico
     – http://www.telefonoamico.it
     – Telefon: 199 284 284

Vă invităm să citiți, pe această temă, și articolul intitulat ”Depresia ucide! Nu permite depresiei să îți decidă destinul!”, referitor la ”Sindromul Italia” și cum se manifestă depresia în rândul femeilor care pleacă în străinătate, lăsându-și în țară proprii fii pe care mai apoi nu-i mai văd cu anii.

Distribuie acest articol