Roma, Festivalul Internațional Propatria: Tinere talente românești la cea de-a IX-a ediție

Ajuns la cea de a noua ediție, Festivalul Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești revine în 2019 în perioada 21 septembrie – 26 octombrie, cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu, se arată într-un comunicat sosit pe adresa redacției noastre.

Dedicat promovării și premierii excelenței tinerilor români de peste hotare, Festivalul Propatria este organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană Propatria în parteneriat cu Accademia di România in Roma și cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și a Ambasadei României în Italia.

O nouă ediție care, prin implicarea artiștilor care vor urca pe scenă, va transmite un mesaj important pentru viitorul tinerilor: „Tinerii merită o planetă curată și sănătoasă, unde să trăiască și să studieze, iar la aceasta este datoria noastră, a tuturor, să contribuim.”, se specifică în comunicat.

„Ocrotirea planetei este o problemă mondială, și, tocmai de aceea, fiecare om trebuie să-și asume această responsabilitate. De aceea, această ediție a festivalului este dedicată mediului înconjurător, pentru a sensibiliza cât mai multe persoane. Deoarece soluția la problemele de mediu nu poate veni doar de la guvernele țărilor lumii, ci și din micile noastre gesturi cotidiane, de la risipa zilnică care poate fi evitată; pentru că multe gesturi mici fac diferența și trebuie să acționăm acum. Înaintea fiecărui spectacol, vom dedica câteva minute pentru a vorbi despre planeta noastră, vom povesti despre problemele de mediu din România, din Italia și din restul lumii, pentru a atrage atenția asupra dificultăților, dar și asupra soluțiilor posibile.”, au transmis organizatorii.

Și în acest an, festivalul a primit importante patronaje istituționale: Ambasada României în Italia, Senatul Republicii Italia, Camera Deputaților din Italia, Consiliul Regional Lazio, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Municipalitatea Romei – Departamentul pentru Creșterea Culturală.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Parteneriatul tradițional cu Accademia di Romania in Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, cu Institutul Francez-Centre Saint Louis, dar și noile parteneriate cu cluster-ul EUNIC Roma, Baldrini Produzioni în Italia și HubArt Agency din România, poziționează Festivalul Propatria printre evenimentele importante din panorama culturală internațională.

Pe scena festivalului vor urca invitați de marcă, sub direcția artistică – pentru al treilea an
consecutiv – a cunoscutei pianiste Mara Dobrescu (Franța/România), într-un program care unește diferite energii pozitive și care va însoți publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelență Propatria 2019.

Programul celei de-a IX-a ediție a Festivalului Propatria

1. 21 septembrie 20019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma):

Concert de jazz " „TEACH ME TONIGHT – DE LA BLUES LA ETNO-JAZZ” –
Harry TAVITIAN (pian, voce) şi Cserey CSABA (percuţie).n Concert în cadrul proiectului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma;

2. 26 septembrie 2019, ora 20:30, Institut Français – Centre Saint-Louis (Largo Toniolo 21, Roma):

Proiecţia filmului documentar „GRĂDINA LUI CELIBIDACHE”,
Regia: Serge Ioan CELIBIDACHE.

3. 29 septembrie 2019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma):

Concert pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH”;
Daniel Petrica CIOBANU (pian, România) şi Alexander GADJIEV (pian, Italia).

4. 4 octombrie 2019, ora 19:00, Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma):

Recital de pian „CULORI ŞI UMBRE”;
Nicolae DUMITRU (pian, România).

5. 8 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma):

Monologul teatral „DRUMUL”;
Actor: Marius BIZĂU; Regie şi text: Marius BIZĂU şi Lorenzo DI MATTEO
Muzica: Daniele ERCOLI.

6. 10 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma):

Piesă de teatru într-un act „UNA PER TUTTE”;
Regia: Gianni QUINTO; Actori: Vasilica GAVRILAŞ BURLACU, Serena ZAMBONI SAMURA,
Roberta MILIA, Lucilla MUCIACCIA, Stefania BIGARI, Federica CALDERONI, Anna Rita
MANNOZZI.

7. 12 octombrie 2019, ora 19:00, Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma):

Recital de pian „APPASSIONATA MA NON SOLO”;
Ciprian Bogdan STRĂTEANU (pian, România).
Concert în cadrul proictului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma.

8. 26 octombrie 2019, de la ora 15:00, Teatro Golden (Via Taranto 36, Roma):

GALA PREMIILOR DE EXCELENŢĂ PROPATRIA 2019.

Festivalul Internațional Propatria este un proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.


Parteneri: Ambasada României în Republica Italiană, „Institut Français – Centre Saint Louis”, Conservatorulmde Muzică „Santa Cecilia” din Roma, cluster-ul EUNIC Roma, Comune di Roma – Assessorato alla crescita culturale, Biblioteche di Roma, Fundaţia Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. „Roma & Romania – RO & RO”, Asociatia „Officine delle Culture”, Proiectul „Tineri pe picioare”, Golden Accademy.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaților a Republicii Italiene, Consiliul Regional Lazio, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Comune di Roma – Departamentul pentru dezvoltare culturală, Comune di Roma – Departamentul Biblioteci.

 

Distribuie acest articol