Roma: Romania Film Fest. Festivalul de Film Românesc Procult, 6-9 iunie 2019

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Italiană, Accademia di Romania in Roma și asociația culturală ProEvent cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni și Happy Communication, organizează Romania Film Fest – a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult – care va avea loc la Roma, la Casa del Cinema și Accademia di Romania, în perioada 6-9 iunie 2019. Seria de proiecții va cuprinde și un eveniment special care se va desfășura în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) la 29 mai 2019, se arată într-un comunicat primit de la Ambasada României în Italia.

Programul include paisprezece proiecții în limba originală – cu subtitrare în italiană și intrare gratuită – care vor prezenta spectatorilor universul creativ românesc, promovând dialogul multicultural la nivel european și ilustrând aspecte culturale, sociale, istorice și politice ale societății românești. Evenimentul pune în valoare creațiile regizorilor, scenariștilor și actorilor români care au contribuit la aprecierea internațională a cinematografiei românești, atât pe ale celor care aparțin noului val, cât și pe cele ale cineaștilor care sunt deja repere clasice în domeniu. Producțiile cinematografice prezentate în cadrul festivalului sunt creații de succes care reprezintă o parte semnificativă a culturii europene, contribuind la imprimarea unei dinamici necesare și binevenite identității și spiritului european.

Joi, 6 iunie 2019 la ora 18.30, Accademia di Romania (Roma, Piazzale José de San Martin, 1) va găzdui deschiderea festivalului, cu proiecția filmului „Octav”, regia Serge Ioan Celibidachi

Filmat în întregime pe peliculă, lungmetrajul ilustrează povestea unui domn venerabil care, după căderea comunismului, a putut să reintre în posesia casei în care a copilărit. Reîntoarcerea la locurile primei tinereți prilejuiește o călătorie metaforică înlăuntrul său, în care prezentul și trecutul se îmbină cu o melancolie care amintește de Proust.

Vineri, 7 iunie, proiecțiile se vor desfășura la Casa del Cinema (Largo Marcello Mastroianni și vor debuta cu documentarul „România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Filmul dezvăluie frumusețea sălbatică a României crude, magice și în același timp fragile, de-a lungul unui an urmărind plante, insecte și animale din diverse zone ale țării. Vocea inconfundabilului Victor Rebengiuc și imaginile spectaculoase ne poartă într-o lume uimitoare căreia nu îi lipsesc conflictele, dramele, bucuriile și maiestuozitatea.

La ora 18.30 va fi proiectat lungmetrajul regizat de Tedy Necula, „Coborâm la prima”: un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din Clubul „Colectiv”. Opriți din rutina cotidiană, călătorii încep să interacționeze și să conștientizeze prezența și comuniunea umană.

A doua zi a festivalului va fi încheiată cu „Un pas în urma serafimilor”, în program la ora 20.15. Gabriel este un adolescent proaspăt admis la un seminar teologic ortodox, pentru că el și mai ales familia lui, își doresc să urmeze cariera preoțească. Deși inițial încearcă să se adapteze mediului, curând își dă seama că sistemul este abuziv și opresiv. Romano Milani, secretarul Sindicatului Național al Jurnaliștilor Cinematografici Italieni, va prezenta filmul.

Sâmbătă, 8 iunie, la ora 12.00, Accademia di Romania va găzdui proiecția unui film clasic al cinematografiei românești, regizat de Stere Gulea: „Moromeții”, adaptare a primului volum al celebrului roman omonim de Marin Preda.

La ora 16.30, filmul regizat de Andrei Crețulescu, „Charleston”, va prezenta spectatorilor o poveste dulce-amară despre un absurd triunghi amoros care și-a pierdut vârful. Filmul este subtitrat în engleză. În continuare, partea a doua a cunoscutei adaptări cinematografice a romanului „Moromeții” de Marin Preda va fi proiectată la ora 18.30 la Casa del Cinema, ducând mai departe povestea familiei în contextul tulbure al instaurării comunismului în România. Pelicula va fi comentată de regizorul Stere Gulea și de actorul Horațiu Mălăele, într-un dialog moderat de actorul Marius Bizău.

Filmul „Secretul fericirii”, în program la ora 21.30 la Casa del Cinema, seamănă cu o piesă de teatru în aer liber, în care umorul trece de la ironie la ridicol, de la poanta spumoasă la fraza caustică.

Ediția IX a Procult Romania Film Fest se va încheia duminică, 9 iunie, la Casa del Cinema.

Programul începe la ora 15.30 cu o serie de scurt-metraje: „Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu, „Miss Sueño” regizat de Radu Potcoavă, urmat de episodul-pilot „Anii de sâmbătă seară” de Dragoș Buliga. Ultimul scurt-metraj, „Cadou de Crăciun”, de Bogdan Mureșanu, va fi dezbătut de actorul Adrian Văncică, într-un dialog cu publicul moderat de Marius Bizău.

La ora 17.30 „Povestea unui pierde-vară”, regizat de Paul Negoescu, va propune spectatorilor o ironie complăcută a imaginii profesionistului tânăr în societatea contemporană.

Festivalul se va încheia cu „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil, care la finalul proiecției va răspunde întrebărilor publicului. Filmul relatează povestea unui actor în curs de afirmare, care supraviețuiește cu greu între crizele unei soții deprimate, rolul complicat într-un spectacol muzical, obsesia unui iminent cutremur devastator, dar și manipulărilor unui tată ce își caută tinerețea apusă.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.