Român admirat de italieni pentru spiritul civic: „Ne-a făcut un cadou de Crăciun”

Ion, un român în vârstă de 50 de ani, cu o situație materială precară, a stârnit admirația italienilor din Ostia, localitate din apropierea Romei (Lazio). Rămas fără un loc de muncă, bărbatul a renovat din proprie inițiativă un pod pietonal peste calea ferată Roma-Lido.

„Minune de Crăciun pe podul pietonal din Ostia, cel peste calea ferată Roma-Lido. Miracolul a fost creat de Ion, cunoscut sub numele de Giovanni, un român șomer în vârstă de 50 de ani, care a restaurat trecerea peste calea ferată Roma-Lido abandonată de zeci de ani de Ama și Primărie”, a transmis La Repubblica.

Pasaj strategic în inima orașului, podul era ruginit și murdar. Într-o lună, Ion l-a restaurat din proprie inițiativă, l-a curățat și a vopsit balustrada folosind banii strânși din donațiile locuitorilor.

Sâmbătă, pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, a terminat de vopsit ultima porțiune a unei laturi a balustradei. Va mai avea nevoie de o zi între Crăciun și Anul Nou pentru a  termina cealaltă parte a balustradei.

„Un adevărat cadou de Crăciun la Ostia”, a spus Gianluca Poscente, proprietarul unei firme de contabilitate de lângă pod, care a mers să-l salute pe român, născându-se între ei o adevărată prietenie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„L-am întâlnit pe Giovanni la sfârșitul lunii noiembrie, când pentru prima dată a început să măture și să curețe podul în schimbul unei mici oferte voluntare” – a continuat Gianluca Poscente. „În fiecare dimineață, pe parcursul lunii decembrie, Giovanni a fost la pod pentru a-l curăța de frunze, mucuri de țigară și sticle sparte”.

Ion a locuit câțiva ani în Ostia, apoi și-a pierdut locul de muncă și casa și acum locuiește în Campo Ascolano, găzduit de niște prieteni.

Dar a rămas legat de Ostia și în fiecare zi de la sfârșitul lunii noiembrie a luat autobuzul din Campo Ascolano și a ajuns în centrul Ostiei, unde a urcat pe podul pietonal, și-a pus jos pălăria pentru a strânge donații și a început să facă ordine în jurul lui: să curețe mizeria, să repare treptele deteriorate, să vopsească balustrada.

„La început a început să măture, apoi a văzut că podul este dărăpănat și balustrada ruginită, așa că a luat banii pe care oamenii îi dăruiau și a cumpărat cutii de vopsea, fiecare costând în jur de 20 de euro”, a spus Gianluca Poscente.

Sursa foto: La Repubblica

Mulți locuitori se opresc să-i mulțumească în timp ce trec pe pod, iar unii dintre ei se oferă să-i găsească un loc de muncă, podul renovat este acum în stare perfectă, e clar că Ion se pricepe la construcții.

Mulțumește cu bucurie și acceptă, dar cu o singură condiție: „Lasați-mă să termin mai întâi de vopsit și cealaltă parte a balustradei”, le-a răspuns românul.

„Trecuseră cel puțin 40 de ani de când nici Primăria, nici Ama nu s-au mai ocupat de acest pod, era în condiții rușinoase. Noroc că un domn din România s-a gândit la asta! Mesajul lui este unul de dragoste pentru acest oraș dar și o lecție de educație civică pentru toată lumea.

Astăzi i-am mulțumit, mi-a răspuns că mai degrabă trebuie să-i mulțumim bunului Dumnezeu că nu a plouat altfel nu ar fi putut terminat până la Crăciun”, a conchis Gianluca Poscente.

Distribuie acest articol